Bästa jobbet finns i biltvätten

Den unga entreprenörsandan spirar just nu i Heby kommun då sammanlagt 18 ungdomar provar vingarna som egna företagare. En av dem heter Linus Nilsson och han tvättar gärna bilar.

Biltvätten. Linus Nilsson från Östervåla är en av 18 ungdomar i Heby kommun som i sommar provar lyckan som egenföretagare. Hans egen företagsidé är att tvätta och rengöra bilar.

Biltvätten. Linus Nilsson från Östervåla är en av 18 ungdomar i Heby kommun som i sommar provar lyckan som egenföretagare. Hans egen företagsidé är att tvätta och rengöra bilar.

Foto: Johan Eriksson

Heby2014-07-07 12:07

– Det är en härlig chans att få göra nåt roligt i sommar, säger Östervålakillen Linus Nilsson, en av deltagarna i Roligaste Sommarjobbet.

Den16-årige Linus Nilsson från Östervåla har under sex veckor hyrt in sig i tvätthallen i ortens bensinmack där han erbjuder rengöring av bilar.

– Att haka på det här kändes helt rätt från början, och idén med biltvätt kom jag på själv, berättar Linus Nilsson medan han drar med tvättsvampen över den röda Volvo kombin som är hans första arbetsobjekt som egen företagare.

Han har marknadsfört sin rörelse bland annat genom affischering och utskick i ortens postlådor. Själv ser han projektet som en chans att få göra något utvecklande, nyttigt och roligt under sommaren och han har två klara målsättningar med veckorna som egen företagare.

– Många nöjda kunder och mycket intjänade pengar, säger han med ett leende.

Att med en egen idé som grund driva ett företag är just nu verklighet för 18 ungdomar i Heby kommun. Det är kommunen som i ett samarbete med företaget Indivator, Företagarna och Sala Sparbank står för satsningen Roligaste Sommarjobbet som genomförs för andra året.

– Vi lägger 200 000 kronor per år i projektet som våra politiker står helt bakom. Det är en satsning på sikt som är tänkt att stimulera företagarandan hos ungdomarna, förklarar skolchef Mats Hägglund som gläds över ett ökande intresse.

– I fjol fick i stort sett alla sökande plats, ett 20-tal, medan vi den här gången haft ungefär det dubbla antalet sökande, berättar han.

Sabina Odder, programansvarig och handledare för ungdomarna i Heby kommun, ser Roligaste Sommarjobbet som en första groplats för entreprenörskap.

– Vi ser hur deltagarna växer när de får chansen att prova på sina idéer. Många upplever också att steget att starta eget inte är så jättestort och att eget företagande är ett alternativ på arbetsmarknaden, säger hon.

Deltagarna i Heby kommun har genomgått en kick-off-vecka med utbildning. En gång i veckan träffas alla deltagarna i projektet och under samtliga veckor har de regelbunden kontakt med handledare. När det gäller företagsidéerna handlar det om alltifrån bullförsäljning, ansiktsmålning, bokskrivande, försäljning av mobilskal och tändare till gräsklippning, försäljning av färskpressad juice och ett stort data-lan som ska arrangeras i Heby sporthall.

Fakta Roligaste Sommarjobbet

Roligaste Sommarjobbet ger ungdomar i åldrarna 15-19 år chans att prova på företagande i liten skala. Deltagarna genomför en gemensam kickoff-vecka, därefter driver var och en sitt ”egna företag” under minst fyra veckor. Företagsidéerna ska i första hand komma från deltagarna själva. Varje deltagare erhåller ett startkapital på 2000 kr.

Så startade det…

2008 startade två 20-åriga killar från Uppsala Roligaste Sommarjobbet, med syftet att ge ungdomar i deras egen ålder en chans att utveckla sin entreprenöriella förmåga och ge möjlighet att prova på att starta och driva ett eget företag som sommarjobb. I år deltar totalt 600 ungdomar från 19 kommuner i Roligaste Sommarjobbet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!