Bäst och sämst på egenföretagande

Knappt tio procent av Uppsala läns förvärvsarbetande är egenföretagare - en ökande grupp som har betydligt sämre trygghet än anställda.

Heby2017-07-12 15:54

Egenföretagare är den som driver enskild firma eller ­aktiebolag utan anställda. Det är en växande grupp på arbetsmarknaden – som mellan åren 2011 och 2015 ökade med drygt 10 000 i hela riket.

En nyutkommen rapport från fackförbundet­ Unionen redovisar att knappt tio procent av Uppsala läns förvärvsarbetande är egenföretagare. Högst andel har Heby kommun där strax under 15 procent är egenföretagare, medan Älvkarleby ligger längst ned på listan – med knappt åtta procent egenföretagare.

– Egenföretagande bygger i många fall på entreprenörskap men tecken finns också på att det i alla delar inte är helt självvalt, att egenföre­tagandet kan bli en nöd­vändighet i brist på bättre alternativ då det exempelvis inte finns stora industrier i närområdet, säger Ulf Solhall, regionchef i Unionen­ Uppland.

Ett påstående som styrks genom att ingen av de tio kommuner i landet som toppar listan varken är storstad eller ligger nära en storstad.

Topp tre bland kommuner är Borgholm (24 procent), Berg (23) och Båstad (20) medan länslistan toppas av Gotland (16), Jämtland (14) och Halland (12).

Heby kommun hamnar för övrigt kring 20-strecket i den nationella rankningen. Näringar med många egenföretagare i landsbygdskommuner är bland annat jordbruk, skog och turism.

Rapporten lyfter också fram det faktum att egen­företagaren inte har det sociala skyddsnät som en anställd har, vilket bland annat drabbar kvinnor som exempelvis behöver vara föräldralediga.

– Är du sjuk eller tar semes­ter drabbas du hårt ekonomiskt och detsamma gäller­ vid kompetensutveckling, vilket innebär att vissa helt enkelt inte vågar starta eget. Vi menar att socialförsäkrings­systemet behöver anpassas bättre för egenföretagarna, som spelar en allt viktigare roll för tillväxt och innovation, inte minst på landsbygden, menar Ulf Solhall.

Det är synpunkter som Charlotte Wall, ordförande i Företagarna i Heby, stämmer in i.

– Egenföretagarna är med och betalar till trygghets­systemen som alla andra men har inte samma rättigheter som vanliga löntagare, varken vid sjukdom, barn­ledighet eller vid arbetslöshet, och det är naturligtvis inte rättvist, säger Charlotte Wall som menar att mycket av lagar och regelverk är anpassade för stora företag.

– I Företagarna lobbar vi hårt för att få till förändringar i regelverken för småföretagarna, men hittills händer inte mycket, oavsett vilken regering som sitter vid makten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!