Byggnadsställningar och presenningar täcker byggnaden som rymmer butiken Epok på Kyrkogatan i Heby. Inne i butiken pågår ruljansen som vanligt. Sommar innebär högtryck när många torp ska renoveras och efterfrågan på linoljefärg, tapeter, beslag, kalkprodukter och annat som behövs när äldre hus ska renoveras är stor.
– Jag och min fru har en gammal skogvaktarstuga som vi renoverat på i många år. Så vi tillhör stamkunderna här, säger Erik Gravenfors, en av kunderna i butiken den här dagen.
Hebybutiken, en filial till den med samma namn i Grillby, drivs av Lise-Lott och Roland Svenson. Paret äger flera byggnader i det centrala kvarteret och bland dem huset där butiken finns. Nu får fasaden en ansiktslyftning – som innebär att huset i sommar nästan kommer att se ut som det gjorde när det var nytt igen.
– Det var helt nödvändigt att åtgärda fasaden nu. Putsen höll på att ramla ned på gatan eftersom man blandat in cement i kalkbruket. Det gör att putsen sprängs sönder av kyla, regn och is, säger Roland Svenson.
Driver man en butik för byggnadsvård och ordnar kurser i fönsterrenovering ska såklart butikens utseende återgå till originalet, om det går.
De visar en bild på butiken som de fått tillgång till genom Hebybon Kenth Hansson. Där ses familjen Carlsson utanför den nya butiken på 1890-talet: Manufaktur och Kortvaruaffär står det målat på fasaden.
– Butikens fönster på framsidan har bytts ut till större. Det kan vi inte göra något åt. Men vi gör om och gör rätt och ersätter fasaden med puts av kalk. Och riktig kalkfärg i rätt nyans, säger Lise-Lott.
På den gamla bilden ses även ett blindfönster mellan framsidans båda fönster. Det tände en förhoppning hos Lise-Lott Svenson.
– Tänk om det finns kvar därunder, sa jag. Inte en chans sa de andra. Men när man började knacka på fasaden där så rasade all puts ner. Bakom syntes tegelstenar och då gick ju min hjärna igång: Tänk om texten finns kvar?
Senare kom hantverkaren som utför renoveringen in och bad Lise-Lott följa med ut och titta.
– Då hade han tagit bort en liten tegelsten och bakom syntes det en bokstav. Det kändes verkligen som att jag hade vunnit högsta vinsten.
Nu är hela blindfönstret ut mot Kyrkogatan frilagt och kommer att så förbli. Den målade texten från när butiken öppnades på 1890-talet var oskadad och berättar om det rika utbudet i butiken med både barn- och damkappor, sytillbehör, samt såväl trikå- som vita varor. När byggnadsställningarna plockas ned kan alla som vill se den.
En betydligt tråkigare överraskning innebar iordningsställandet av butiken inför öppningen för två år sedan. En boasering – rutor av trä – på väggen slutade med totalsanering.
– Min fru var nyfiken som vanligt och ville veta hur det såg ut bakom väggen inne i butiken. Det gjordes ett hål och snickaren sa "du vill nog inte se det här". Där var fullt med svartmögel. Man hade stängt in fukten och lagt frigolitisolering direkt mot väggen utan luftspalter. Så vi fick börja med att sanera och riva, berättar Roland.
Så i stället för att slå upp portarna för den nya butiken fick paret dra på sig saneringsoveraller och ta itu med svartmögel och fukt.
Göra om och göra rätt. Igen.
– Min pappa brukade säga: Kan ett hus andas så kan du andas, säger Lise-Lott Svenson.