Avtal med kommuner och landsting ger mest
I Östhammar, Tierp och Heby står privatkunderna för mindre än fem procent av omsättningen för taxibolagen. Samhällsservice i form av skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor är det som ger mest pengar.
- Vi får i princip vara ute med alla bilar vi har för att uppfylla våra avtal idag, säger Leif Persson vid Taxi Norra Uppland.
Före år 1990 fanns taxibolag i nästan varje tätort. Men i samband med avregleringen insåg många små bolag att de måste gå ihop för att ta del av kakan i de stora upphandlingarna.
- De som försökte klara sig själva försvann, det blev effekten, säger Leif Persson.
Upphandlingar med kommuner och landsting styr alltså när och var taxibolagen har bilar som rullar. Men även lagen har påverkat utvecklingen mot minskad service på landsbygden de senaste 20 åren.
- Tidigare var man tillgänglig i princip dygnet runt och det fanns ingen kontroll över arbetstiden, säger Leif Persson.
En åkare kunde ta flera körningar på dagen och en del på natten vid behov. Men arbetstidslagstiftning och krav på vilotidsbok under 1990-talet har försvårat detta.
- Fördelen med arbetstidslagen är att vi fått mer reglerade arbetstider. Och det är väl inte fel med en lag som innebär att man ska köra medan man är vaken i stället för när man är sovande, säger Leif Persson som befarar att den som förr kunde ta taxi hem från en fest nu tar bilen, onykter.
- Vi misstänker det ibland och tipsar polisen emellanåt. Vägen är vår arbetsplats och vi kan stå mitt i skottgluggen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!