Artdatabanken kritiska mot myggutrotning
Det mesta tyder på att Kemikalieinspektionen kommer att bevilja ett i år utökat område för att bekämpa stickmyggan i nedre Dalälvsregionen. Men på Artdatabanken i Uppsala är man kritiska.
I gårdagens UNT menade både Kemikalieinspektionen och projektet Biologisk myggkontroll i Nedre Dalälven att de för andra arter eventuellt negativa följderna av bekämpning med BTI nu är utredda.
- Enligt oss finns det ingen anledning att vara orolig, sa projektledaren för Biologisk myggkontroll i Nedre Dalälven, även kallat Myggprojektet, Jan Lundström då.
Men på Artdatabanken i Uppsala är man av en annan uppfattning.
- Vi känner en väldigt stor oro inför att det besprutade området utökas innan vi fått en klar bild av konsekvenserna. Nedre Dalälven är ett känsligt våtmarksområde av internationell klass, och även små effekter kan få stora konsekvenser på lång sikt. BTI är ett gift, och hur det slår mot andra djur än stickmygg är inte tillräckligt utrett, säger Håkan Ljungberg vid Artdatabanken, som är remissinstans vid ansökningarna till Kemikalieinspektionen.
Han är starkt kritisk till det uppföljningsprogram av bekämpningens följder som Naturvårdsverket finansierar, men som sköts av Myggprojektet.
- Det har allvarliga vetenskapliga brister, och uppföljningen borde skötas av forskare som inte har kopplingar till Myggprojektet, menar Håkan Ljungberg.
Han tycker att de undersökningar som gjorts av bekämpningens konsekvenser är för begränsade för att ge svar på frågorna om följderna för miljön.
Att man vill bekämpa i Nationalparken Färnebofjärden vid Gysinge samt i Östa naturreservat tycker Håkan Ljungberg är groteskt.
- Jag är förbluffad av att man ansöker. Det riskerar att bli ett jättestort experiment i ett känsligt område. Myggen är en del av det som gör våtmarkerna värdefull. De är en viktig del av näringskedjan och föda för många andra djur, förklarar Håkan Ljungberg.
Han är frågande till att det inte väckt större motstånd.
- Nationalparkerna är pärlorna i den svenska naturen, och storskalig giftspridning borde inte ens kunna komma på fråga. Att myggen kan vara en plåga vissa år är en sak.
Håkan Ljungberg ifrågasätter behovet av att bekämpa myggen i stor skala.
- Är det verkligen så allvarligt att det är värt att sprida gift i naturen?
Han tror att opinionen inte skulle vara lika välvilligt inställd om man fick opartisk information om BTI och de tänkbara konsekvenserna av en långvarig besprutning.
- Om folk fick en mer nyanserad bild av hur bekämpningen kan påverka naturen skulle nog många tänka efter, tror han
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!