Arsenik hittat vid snickeri

Höga halter arsenik har hittats på ett ställe i marken vid före detta Olsson & Rosenlunds snickeri i Heby som lades ner 1980. Det rör sig om halter som är åtta till nio gånger högre än riktvärdet.

Det behövs en storskaligare undersökning av marken vid Olsson & Rosenlunds tegelbruk i Heby.

Det behövs en storskaligare undersökning av marken vid Olsson & Rosenlunds tegelbruk i Heby.

Foto: Hans Lundgren

Heby2005-11-10 00:00
Misstanken är att det rör sig om fyllnadsmassor som körts till platsen från exempelvis en tidigare träimpregneringsverksamhet på någon annan plats i samhället. Fyndet gjordes av Jonas Hedlund från Översävne som studerar till miljöin­genjör på Mälardalens högskola.

Vill ta över snickeriet
Han undersökte i somras marken på uppdrag av intresseföreningen Olsson & Rosenlund som överväger att för en symbolisk summa ta över den tidigare kvarnen och snickeriet av ett Stockholmsföretag för att restaurera byggnaderna.
— För mig blev det ett tillfälle att göra ett examens­arbete, säger Jonas Hedlund.
Han undersökte marken rätt nära ån som rinner förbi det gamla snickeriet. Ett jordprov på 40 centimeters djup därifrån testades i en så kallad XRF-apparat som bestämmer metaller genom att belysa provet med en radioaktiv strålning. Det första provet visade på hög arsenikhalt. Ytterligare två prov togs för att utesluta misstag.
— Arsenik sprids inte, men om barn gräver där kan det vara farligt eftersom det rör sig om hälsovådliga halter, säger Jonas Hedlund.

Området bör undersökas
Han anser därför att området bör undersökas mera utförligt för att bestämma om arsenikfyndet rörde sig om en så kallad "hot spot", det vill säga ett isolerat fynd, eller om arsenik finns i större ytor i området.
Riktvärdet för arsenik i känslig mark är 15 milligram (mg) per kilo TS (torrsubstans) enligt Naturvårdsverket.
Jordproverna vid snickeriet i Heby varierade från 122,5 mg till 137,1 mg per kilo TS.
Miljöinspektör Helena Lindström säger att om det rör sig om fyllnadsmassor, vilket är sannolikt, är frågan om massorna bara dumpats vid snickeriet.
— Vem som skall under­söka snickerimarken mera är en annan fråga. Nuvarande miljöbalk anger att det är ägaren av fastigheten om förvärvet gjorts efter 1999.
Carina Schön i intresseföreningen Olsson & Rosenlund säger att föreningen nu avser att sammankalla ett medlemsmöte med medverkan av tjänstemän från kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om