Arkeologisk undersökning inför vägbygge
För att exakt kunna bestämma väglinjen för nya riksväg 67 mellan Stingtorpet norr om Heby och Tärnsjö har länsstyrelsen beslutat om en särskild arkeologisk undersökning.
Utredningsområdet är en cirka två mil lång och 150 meter bred korridor. I området finns kända fornlämningar från stenålder (lösfynd av stenredskap), bronsålder/järnålder (gravar, järnframställningsplatser), men också från historisk tid exempelvis kolmilor, tjärdalar och fäbodar.
Frågan är om några fornlämning har ligger i vägen för den nya vägen?
— Det vet vi alltså inte ännu. Det som nu sker är kart- och arkivstudier, fältinventeringar och att gräva provgropar, säger antikvarie Ulla Bergquist på länsstyrelsen i Västerås.
Fornlämningar är skyddade enligt kulturminneslagen och länsstyrelsen har regionalt ansvar för den praktiska tillämpningen av lagen. Tillstånd att rubba, ändra eller ta bort en fast fornlämning kan ges om den medför hinder eller olägenhet som inte står i rimlig förhållande till lämningens betydelse.
— Tanken är att vägverket skall bygga så att så litet av fornlämningarna som möjligt blir berörda. Det här arbetet kommer att ske nu i vinter och kommer inte att fördröja vägbygget, säger Ulla Bergquist.
Kostnaden för utredningen, som beräknas till drygt en miljon kronor, skall utföras av Riksantikvarieämbetets Örebrokontor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!