Anrik julmarknad i Harbro
Missionskyrkan i Harbo har så länge någon kan minnas varit platsen för julauktion. Febe Eriksson, 72, minns hur folk åkte häst och släde dit från Rudan och Gransätra och andra gårdar när hon var liten flicka.En av dem var min mor Klara.
Syskonen och scouterna Magnus och Fredrika Finnsholm spritsar pepparkakshjärtan.
Foto: Hans Lundgren
—Julmarknad är det numera, med försäljning av blommor, hembakat, julgodis, loppisgrejer och hantverk.
I snart 60 år har Febe Eriksson sytt dukar till julförsäljningarna. Hon har en hel del alster på hantverksbordet i år också, liksom hon bidragit med färskt hembakat kaffebröd till avsalu.
Avslutas med luciatablå
—Förr firades lucia för sig, men numera avslutas marknaden med luciatablå, säger Martha Larsson, en av dem som arbetar med att ställa i ordning allting inför lördagseftermiddagens kommers och samvaro.
-Före lucia säljer vi mest skinksmörgåsar och julmust. Men vid luciakaffet, börjar folk att handla, inte minst lotter, säger Maj-Britt Eriksson från Finnsholmen som har ett annat rekord i jultraditionen i Harbo: Hon har bakat pepparkakshuset varje år sedan 1968.
Utanför kyrkan, som byggdes år 1878 men som i dag har mexitegelfasad och alla moderniteter, står Maj-Britts son Anders Finnsholm och säljer glögg, korv grillad över öppen eld, julgranar och tallris.
Vinsten till barnverksamhet
Han är scoutledare för 35 barn mellan nio och tolv år i en församling på cirka 85 medlemmar.
-När barnen blir äldre blir en del av dem ledarscouter, som jag, säger han och tänder i den hemmagjorda fältspisen.
Det börjar skymma och därinne i kyrkan pågår förberedelserna in i det sista. Scouterna, iklädda gröna uniformer, är med och spritsar pepparkakshjärtan.
—Behållningen från julmarknaden går i första hand till barn- och ungdomsverksamheten, säger Martha Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!