Andelen rovfiskar minskar i Färnebofjärden
Under 2005 minskade andelen rovfiskar markant inom Färnebofjärdens fiskevårdsområde.
Han har genomfört en inventering av fiskevattnen i Dalälven från de oreglerade forsarna Tyttbo till Gysingeforsarna. Den visar att balansen mellan rovfiskar som gös, gädda och abborre och växtätande fiskar som mört, braxen och benlöja är snedvriden. Sportfiskarna är mest intresserade av rovfiskar. Fisket efter växtätande fiskar är nästan obefintligt. På några år sikt kan obalansen betyda att vattnet blir grumligare och mer algrikt, vilket ytterligare skulle gynna växtätarna.
— Om balansen blir onormal bli det ett sämre fiskevatten för rovfiske, säger Erik Ståhl.
Det blir på fiskevårdsområdets årsstämma nästa år som fiskevattenägarnas får bestämma om eventuella åtgärder ska sättas in mot obalansen.
Växtätande fiskar ökar
Inventeringen visar även att växtätande fiskar som sik och siklöja är på väg tillbaka.
— Det är en god nyhet. Arterna blev sällsynta på 1960-talet på grund av alla gifter som släpptes ut i älvvattnet. Det här visar att vattenkvaliteten är bättre nu, säger Erik Ståhl.
Under inventeringen har han även sökt efter arten asp.
— Den ses som en skräpfisk, men det är utrotningshotad art i hela Sverige. Den har funnits i Färnebofjärden för ett tiotal år sedan, men vi vet inte om den finns här nu, säger Erik Ståhl.
En inventering görs genom att ett fisknät sätt ned i vattnet under en bestämd tid. Nätet har tolv sektioner med olika maskstorlek. Här fastnar fiskar som representerar hela beståndet i området.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!