Älgrädsla inte skäl nog för skoltaxi
En barnfamilj flyttade för en tid sedan till en gård i Heby kommun. Ett av barnen, som är tolv år, behöver promenera 1 700 meter till skolbussen varje dag medan ett syskon, som är i behov av särskilt stöd, åker taxi från hemmet till skolan.
I brevet, som skickades till kommunen i januari, beskriver barnens mor den cirka 25 minuter långa skolvägen som "den mörka, obelysta, hala, rent av läskiga grus- och skogspromenadvägen."
Mamman hävdar att "enstaka gånger har skräcken satt sina spår." Barnet har på väg till skolbussen "mött mystiska svampplockare och älgar på bara några meters håll, även timmerbilar och plogbilar. Möta detta ensam kan sätta spår för livet", enligt mamman som vädjar om en tryggare skolväg.
Frågan är principiellt intressant eftersom Heby marknadsförs som hästkommunen som gärna ser att barnfamiljer flyttar ut på landet.
Kortare avstånd
I ett yttrande till socialnämnden anför emellertid kommunens planerare att avståndet till skolskjutshållplatsen i det aktuella fallet är väsentligt kortare än minimiavståndet enligt kommunens riktlinjer (som är tre kilometer för elever i årskurs fyra till sex),att trafikintensiteten och hastigheten inte kan bedömas vara höga och att vägen inte är av påtagligt annorlunda karaktär än många andra skolvägar utanför tätorterna. Skollagen anger dessutom att det är föräldrarna som har ansvaret för barnets skolväg tills barnet tas emot i skolan eller i skolskjutsen.
Inte ändra rutten
Planeraren anser i sitt yttrande att man inte kan ändra skolbussens rutt för just det här barnet utan att det stör skolskjutsningen i övrigt. Det är inte heller möjligt att låta båda syskonen åka taxi från hemmet till skolan bland annat med hänsyn till principer om lika behandling i skolskjutsverksamheten.
Sociala nämnden anslöt sig till den synen och avslog framställan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!