Alftapräst blir kyrkoherde i Västerlövsta

Kyrkoherden i Alfta, Per Jernqvist, 53, har utsetts till nya kyrkoherde i Västerlövsta (Heby) pastorat.Han har varit präst i Hälsingland i 25 år.

Ny kyrkoherde i Heby
Per Jernqvist

Ny kyrkoherde i Heby Per Jernqvist

Foto: privat

Heby2010-11-16 16:59

–  Min första tjänst hade jag i Voxnabruk, sedan i Bjuråker och till Alfta kom jag 1998.
Per Jernqvist är född och uppväxt i Uppsala men har också bott i Stavby, Gimo och Alunda innan han efter prästvigningen flyttade norrut.
–  Jag återvänder så att säga till Uppland igen, men helt kan jag inte lämna Hälsingland. Jag skulle gärna vilja ha ett fritidsboende här att återvända till.
Per Jernqvist tillträder som kyrkoherde i Västerlövsta den 1 mars.
- Till att börja med kommer jag att veckopendla, men från och med nästa sommar flyttar familjen in i prästgården i Heby.
Per Jernkvist har fru och fyra barn.
- De två äldsta är utflugna, de två yngre går ännu i gymnasiet och bor kvar hemma, säger han.

Kyrkonämnden utsåg Per Jernqvist bland sammanlagt fem kandidater, fyra män och en kvinna.
–  Vi hälsar honom varmt välkommen till oss, säger kyrkonämndens ordförande Gösta Persson.
–  Vi står förmodligen inför en del förändringar av arbetsformerna i pastoratet. Det handlar inte bara om möjligheten att slå samman dagens tre församlingar till en, den utredningen har för övrigt bara hunnit komma i gång. Man kan också tänka sig att vi samarbetar med andra pastorat om prästtjänster och specialister som exempelvis arkitekt, som i dag finns att tillgå i Balingsta pastorat.
Per Jernqvist ersätter Marcus Åstrand som kyrkoherde i Västerlövsta.  Marcus Åstrand är numera kyrkoherde i grannförsamlingen Vittinge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om