"Vi känner oss väldigt oroade"

Krisande ekonomi, låga skolbetyg och inspiration till klimatsmarta val. Det är några av de ämnen som avhandlades på Hebys kommunfullmäktige i tisdags.

Under tisdagskvällen hölls höstens första kommunfullmäktige i Heby kommun.

Under tisdagskvällen hölls höstens första kommunfullmäktige i Heby kommun.

Foto: Madeleine Andersson

Heby kommun2019-10-30 18:01

Fullmäktigemötet var det första sedan i juni, eftersom mötet i september ställdes in på grund av för få ärenden. Under tisdagens möte i Folkets hus var det dock varken brist på ärenden eller frågor, både allmänheten och ledamöter ville ställa de styrande till svars.

Genomgående på mötet tangerades frågan om kommunens svidande ekonomi. Bland annat utbildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden går till bokslut med stora underskott för 2019. Fullmäktiges revisorer lämnade ett muntligt yttrande med anledning av deras översiktliga granskning av delårsrapporten.

– Vi har i arbetet med delårsrapporten haft möte med nämnderna, med fokus på åtgärdsplaner och tycker att vi fått de svar vi önskar. Men vi känner oss väldigt oroade, det är ett stort underskott kommunen gör i år,  sade Sven Erik Eriksson, ordförande för fullmäktiges revisorer.

Rose-Marie Isaksson (S), utbildningsnämndens ordförande, fick svara på flera frågor under mötet. En av dem kom från en medborgare, som undrade hur kommunen jobbar för att komma tillrätta med resultaten i grundskolan. 

– När det gäller antalet godkända elever ligger Heby kommun på 274:e plats av Sveriges 290 kommuner. Men i hur mycket pengar vi lägger på skolan hamnar vi på 33:e plats. Finns det någon strategi för hur vi jobbar med det här, frågade medborgaren.

– Det här är en fråga som vi jobbat med länge. Vi är lika bekymrade som du är över detta. Vi har försökt göra olika punktinsatser i många år, säkert 10-20 år, men vi har fortfarande inte lyckats. Men det är något vi jobbar med för jämnan, svarade Rose-Marie Isaksson.

På mötet fattade fullmäktige beslut om att kommunen ska köpa mark i Heby tätort, där det på sikt ska byggas ett nytt vård- och omsorgsboende. Även det hade allmänheten frågor om.

– Vägen som planeras till boendet kommer gå precis utanför min tomtgräns. För några år sedan byggde kommunen solceller vid mig, nu kommer värdet på min fastighet sjunka ännu mer, sa en medborgare.

Under mötet antog fullmäktige ett antal hållbarhetslöften enligt länsstyrelsens riktlinjer, bland annat att inspirera till klimatsmarta val och att minska klimatpåverkan från måltider. Vidare godkändes kommunstyrelsens förslag om att utöka kommunstyrelsens inflytande över de politiska nämnderna i kommunen, när det gäller åtgärder för att få ekonomin i balans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!