"Vi har fått ta på oss våra kritiska ögon"

"Vi har fått ta på oss våra kritiska ögon", säger Anne-Charlotte Mattsson (L) angående att vara oppositionspolitiker i Heby kommun.
"Vi har fått ta på oss våra kritiska ögon", säger Anne-Charlotte Mattsson (L) angående att vara oppositionspolitiker i Heby kommun.

Anne-Charlotte Mattsson (L) har länge varit engagerad i Hebypolitiken. Sedan i våras är hon Liberalernas förstanamn inom kommunpolitiken.

Heby kommun 30 november 2019 12:30

Liberalerna i Heby kommun gick framåt i kommunvalet 2018 och dubblade sina mandat i fullmäktige, från ett till två mandat. Under föregående mandatperiod var partiet med och styrde kommunen med allianspartierna och Miljöpartiet, men i samband med att Centerpartiet bildade majoritet med Socialdemokraterna hamnade övriga allianspartier i opposition.

Anne-Charlotte Mattsson har förståelse för beslutet.

– Vi har tidigare även suttit i majoritet med Vänsterpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna när det också var kris i ekonomin. Då visar man att man tar ansvar som politiker. Jag kan förstå att Centerpartiet och Socialdemokraterna ville driva kommunen, de är starka tillsammans. Samtidigt slås jag av att det är partier med väldigt olika ideologier.

Tillsammans med övriga allianspartier samt Miljöpartiet bildade Liberalerna en valteknisk samverkan under hösten 2018. På så sätt blev man kommunens största opposition.

Enligt Anne-Charlotte Mattsson tog det ett tag att finna sig tillrätta i den nya oppositionsrollen, men hon menar att partierna nu har hittat nya samarbetsformer.

– Det är svårt att komma in och föra en bra och informativ oppositionspolitik, där man kommer med positiva förslag och driver kommunen framåt. Vi har fått ta på oss våra kritiska ögon och verkligen djupdykt i hur vi kan spara utan att försämra servicen i kommunen.

Liberalerna har exempelvis varit starkt emot en eventuell skolnedläggning i Vittinge. I stället skulle partiet vilja se en skola som drivs på intraprenad, det vill säga en kommunal skola som drivs som ett företag.

– Det finns flera positiva exempel i Sverige där man driver skolor så här, med en styrelse som består av rektor, lärare och elever. Det har varit ett bra koncept när det funnits svårigheter i hur man ska driva skolor och är något som vi lagt fram en motion om.

I många år hade Liberalerna rollen som ordförande för utbildningsnämnden, en av de nämnder som tvingats skära ner drastiskt. Ändå menar Anne-Charlotte Mattsson att utbildningsfrågorna skötts bra av hennes tidigare partikollega och att skolan utvecklats positivt.

– Det är först det sista året som det halkat riktigt snett i utbildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden. När du har en budget i balans, som vi haft i ett antal år, blir du inte lika kritisk till kostnader. Det är först när du gör ett underskott som du verkligen måste fokusera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa