Våld, missbruk och utsatthet ökar i Heby kommun

Antalet ärenden om utsatthet hos Heby kommuns unga ökar. Men exakt vad det beror på är inte klarlagt.

Antalet ärenden gällande barn och unga i utsatta livssituationer ökar i Heby kommun.

Antalet ärenden gällande barn och unga i utsatta livssituationer ökar i Heby kommun.

Foto: Madeleine Andersson

Heby kommun2021-02-02 10:31

De senaste månaderna har inkomna anmälningar till Heby kommuns individ- och familjeomsorg (IFO) ökat gällande våld, missbruk och försörjningsstöd för barn och unga. Den pågående pandemin har inverkan på den dystra statistiken, även om det inte är hela förklaringen.

— Det verkar inte som att Inflödet av antalet personer med de här problemen egentligen ökar. Det vi ser är att det görs fler insatser och att vi inte kan avsluta insatserna lika snabbt som tidigare, innan pandemin. Men det är svårt att veta vad som är direkt kopplat till pandemin eller inte, säger Anna Pierrou, verksamhetschef på IFO bistånd i Heby kommun.

Förutom det ökade antalet anmälningar ser de ansvariga i kommunen att de ärendena gällande missbruk och våld är av mer allvarlig karaktär. Det här är också något som möjligen kan kopplas till coronapandemin.

— På grund av pandemin kan det vara så att det tar lite längre tid innan man ta kontakt med myndigheter och sjukvård för att söka hjälp. Så när de väl när socialtjänsten har deras situationer pågått längre och är därför mer allvarliga, säger Anna Pierrou.

Hur oroväckande är den här ökningen?

— Det är klart att det är bekymmersamt att karaktären på ärendena är allvarligare än vanligt. Jag är en optimist, men i det här behöver man också vara en realist och måste inse att sådant här tar tid innan man ser någon lösning på problemen som finns. 

Hur jobbar ni med att försöka få ner den här statistiken?

— Det vi behöver göra är att titta på vad vi från vårt håll kan göra för att det ska bli en skillnad för de här familjerna och de enskilda personerna som har det tufft. Det pågår flera samverkansprojekt just nu där vi tillsammans med andra aktörer i kommunen bland annat har påbörjat ett arbete med inriktning på arbetsmarknadsåtgärder. Syftet med samverkansarbetet är att personer som i dag har försörjningsstöd ska nå självförsörjning.

— Vad gäller barn och unga har vi fått medel från sociala investeringsfonden för att jobba mycket med tidiga och förebryggande insatser för att bryta en negativ händelseutveckling för barn och unga. I de här insatserna jobbar vi också nämnöverskridande tillsammans med skolan och kultur och fritid för att se vad vi kan göra för att människor inte ska hamna så långt utanför. Jag tror att det är en framgångsfaktor att fokusera mycket på de här tidiga insatserna, för att så tidigt som möjligt i en människas liv skapa förändring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!