Åkersberga, Österåker och Smedjebacken är tre exempel på kommuner där man erbjuder gratis mensskydd till sina invånare. Nu vill vänsterpartisterna Salima Korshed och Carl-Otto Bergqvist att Heby ska bli nästa kommun att ta det steget. På internationella kvinnodagen lämnade de in en motion till kommunfullmäktige där de yrkade på att mensskydd ska finnas tillgängligt på kommunens skolor.
— Det här är ett grundläggande behov för alla kvinnor och tjejer. Trots det har den här frågan länge varit tabubelagd i det politiska samtalet, men det vill vi ändra på nu, säger Salima Korshed (V), ledamot i kommunfullmäktige.
Enligt organisationen ”Mensen – forum för menstruation” måste en menstruerande person i Sverige lägga mellan 15 000 och 70 000 kronor på mensskydd under sin livstid.
— Har man flera flickor i en familj kan det bli väldigt dyrt. Jag vet flera flickor i vår kommun som inte vågar gå till skolan för att de inte har råd med mensskydd och är rädda att blöda igenom. Det här är på väg att bli en klass- och jämställdhetsfråga, där vill vi inte hamna, säger Salima Korshed.
Hur mycket gratis mensskydd skulle kosta Heby kommun har de inte tagit fram några exakta siffror på än. Men Carl-Otto Bergqvist, ordförande för V i Heby kommun, menar att det inte väntas bli speciellt dyrt i förhållande till vad det kan betyda för kommunens unga kvinnor och tjejer.
— Det är här är en ganska liten insats men kan få väldigt god effekt, speciellt för dem som är allra mest utsatta i samhället. Sedan finns det en social fond i kommunen, den är inte fullt utnyttjad och skulle kunna täcka det här, säger han.
Momsen på mensskydd ligger i dag på 25 procent. Men från och med 2016 är det fritt fram för varje enskilt medlemsland att själva bestämma momsen på mensskydd. Det har lett till att Frankrike kraftigt sänkt momsen och Skottland gjort det helt gratis med mensskydd.
Vore det inte rimligare att kämpa för att ta bort momsen istället för att låta mensskydd finansieras av skattepengar?
— Det är klart att man kan svära över momssatsen och jobba för att få ner den. Men det är mer en rikspolitisk fråga, det har vi i kommunen inte möjlighet att göra så mycket åt, det får vi använda våra politiker i Stockholm till. Lokalt kan vi hjälpa unga tjejer med det här och då känns det självklart att göra det.