Utdelning från fastighetsbolaget räddar Heby

I fjol gick Heby kommun 8,9 miljoner back. I år väntades underskottet bli ännu större. Men nu balanseras resultatet upp av en utdelning från det kommunala fastighetsbolaget.

Genom en utdelning på 10 miljoner kronor från det helägda kommunala fastighetsbolaget Hebyfastigheter AB klarar Heby kommun resultatet för 2019.

Genom en utdelning på 10 miljoner kronor från det helägda kommunala fastighetsbolaget Hebyfastigheter AB klarar Heby kommun resultatet för 2019.

Foto: Madeleine Andersson

Heby kommun2019-11-28 11:00

För att Heby kommun inte ska gå ett negativt resultat till mötes i år beslutade kommunfullmäktige under tisdagen att göra en utdelning från fastighetsbolaget Hebyfastigheter AB. 

Summan på 10 miljoner kronor motsvarar det negativa balanskravsresultatet som prognosticerades vid delårsbokslutet för i år.

– En kommun får inte gå ekonomiskt back, utan ska helst göra ett positivt resultat för att kunna investera inför framtiden. Det här löser resultatet för i år, men vi måste fortfarande jobba på att få ner kostnaderna i nämnderna, säger Ylva Opard, ekonomichef i Heby kommun.

Samtidigt investerar kommunen 50 miljoner kronor i Hebyfastigheter genom att göra en nyemission till bolaget.

– Hebyfastigheter behöver investera i våra skollokaler så att de blir mer flexibla, så att vi kan minska antalet kvadratmeter och på så sätt minska våra kostnader framöver, säger Ylva Opard.

Har Heby kommun råd att investera 50 miljoner kronor i fastighetsbolaget?

– Kommunen har tidigare år haft positiva resultat och låg investeringsvolym vilket resulterat i ett positivt kassaflöde, det vill säga kommunen har pengar på banken.

Från och med 2020 ska Hebyfastigheter AB göra årliga utdelningar till kommunen på två miljoner kronor. Det motsvarar en avkastning på det kapital som kommunen investerat i bolaget. Senast 2021 måste Heby kommun återställa fjolårets negativa resultat på 8,9 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!