Röken som stiger från Setra syns på långt håll. Sågverket, som stått här i ungefär 100 år, är numera igång från 06 till 00 måndag till torsdag. På fredagar slocknar maskinerna något tidigare.
På gårdsplanen står pall på pall med sågat trä. De senaste åren har produktionen ökat.
– Under 2019 har vi sålt ungefär 245 000 kubik trä. För två år sedan var den siffran 214 000 kubik. Vi har ökat produktiviteten genom att få bort sådant som krånglar i systemen, säger Jan-Erik Johansson Vik, platschef på Setra i Heby.
Samtidigt står sågverket inför utmaningar som är svåra att rå på. Konjunkturen väntas leda till fallande priser i hela branschen. Det kommer att bli svårare att tjäna pengar.
– Träindustrin är en pressad bransch, priserna behöver inte gå ner så mycket för att det ska kännas. Vi måste ha en ännu billigare produktion och samtidigt hålla volymerna uppe.
Vad innebär det för säkerhetsrisker att effektivisera arbetet?
– Vi jobbar systematiskt med säkerhet och tror starkt på att säkerhet och produktivitet går ihop. Ingen av de aktiviteter som vi gör får vara farlig eller äventyra säkerheten. Då genomförs inte förbättringen.
Det är inget tystlåtet arbete att transportera och såga trä. För att sänka bullret anlade Setra för två år sedan en bullervall mot bostadsområdet på andra sidan järnvägen. Den har mött blandade reaktioner.
– Det finns ju de som hört av sig och tycker att det låter mer nu. Samtidigt får man ha lite tålamod, om några år kommer det inte märkas att det är en anlagd vall, när det börjat växa, säger Jan-Erik Johansson Vik.
Varje dag lämnar ett 50-tal lastbilar timmerstock på området, som mäter fyra kilometer runt om. Stockarna mäts upp, läggs i timmervältor och sågas till plankor och brädor. Råfliset som blir över skickas till Hallstavik där det till stor del blir tidningspapper.
Under de många timmar som Setras verksamhet rullar står grindarna öppna. Om några år är förhoppningen att få till ett stickspår som länkar ihop området med järnvägen söder- och norrut.
– Dels är det ett mer hållbart fraktsätt, dels skulle det öka möjligheten att hantera större volymer. Vår ambition är att höja vår produktion till en nivå där vi är starkt konkurrenskraftiga. I dag blir sågverk i Sverige färre och större, säger Jan-Erik Johansson Vik.
Kommer ni att finnas kvar om tio år?
– Ja, vi tror stenhårt på det här. Heby är ett strategiskt bra läge för oss.