Större delen av det nya reservatet är sedan innan utpekat som ett Natura 2000-område, det vill säga ingår i EU:s nätverk för värdefull natur.
Men med reservatstatusen sträcker sig skyddet lite längre.
– I det här området är det framförallt naturtypen rikkärr som ska skyddas, med många känsliga och hotade arter som mossor och orkidéer. Och själva kärret är omgivet av våtmark och äldre skog som också är skyddsvärd, säger Birgitta Svensson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.
Även fåglar som pärluggla och den rödlistade spillkråkan har setts i området och mår bra av att skogen inte avverkas.
De senaste åren har bildandet av nya naturreservat i Uppsala län gått i snabbare takt. Bara i Heby kommun finns i dag 32 stycken.
– Det beror delvis på att länsstyrelsen fått mer pengar för handläggning. Sedan några år tillbaka köper vi oftast inte heller mark, utan löser i stället in skogen av ägaren. Markägaren får alltså betalt för att inte avverka skogen, men står kvar som ägare. Det gör många gånger processen lättare än tidigare, säger Birgitta Svensson.
För besökare kommer det inte bli någon större skillnad att vistas i Svartkärret. Redan i dag är skogen tillgänglig, med många upptrampade stigar. På sikt planerar länsstyrelsen att göra en särskild rastplats i reservatet.
– Restriktionerna för allmänheten följer allemansrätten och andra lagar som terrängkörningslagen och jaktlagen, men de gällde även tidigare, säger Birgitta Svensson.