Mer mygg än på länge i Heby trots bekämpning

Trots stora mängder mygg i Heby kommun kan inte myggbekämpningen göra mer – pengarna räcker inte till.

Effekten av myggbekämpningen i Heby kommun verkar vara mindre än väntat i år. "Det har tryckt på och blivit mer mygg än vad det har varit på länge", säger Jan Lundström, verksamhetsledare på Biologisk myggkontroll.

Effekten av myggbekämpningen i Heby kommun verkar vara mindre än väntat i år. "Det har tryckt på och blivit mer mygg än vad det har varit på länge", säger Jan Lundström, verksamhetsledare på Biologisk myggkontroll.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/UNT arkiv

Heby kommun2021-07-14 07:00

Att den blöta, kalla våren följdes av sommarvärme har lett till en mygginvasion i Uppsala län den här sommaren, något som tidningen har skrivit om tidigare. Även i Heby kommun, där man sedan ungefär 20 år tillbaka årligen bekämpar mygg runt Nedre Dalälven, har myggen varit fler än vanligt. 

Effekten av myggbekämpningen verkar vara mindre än väntat.

– Det har tryckt på och blivit mer mygg än vad det har varit på länge, säger Jan Lundström, verksamhetsledare på Biologisk myggkontroll som utför myggbekämpning åt Heby kommun.

undefined
Enligt Lundström är det översvämningsmyggan som är problemet i Heby. Den är extremt aggressiv och svärmarna kan uppfattas som ett svart moln.

Biologisk myggkontroll bekämpar enbart larver av arten Aedes sticticus, en mygga som produceras när Nedre Dalälven svämmar över.

Enligt Jan Lundström är det troligen översvämningsmyggor från obekämpade områden som bidrar till ökade problem i år. 

– Trots bekämpningen i Tärnsjöområdet har vi fått en hel del myggor. Vi tror att det beror på obekämpade områden vid Östa. I de områdena har vi inte sökt tillstånd för att bekämpa och det beror i sin tur på att det inte är bestämt vem som ska stå för kostnader för bekämpningen. Att bekämpa i nya områden skulle bli dyrt då det handlar om stora ytor.

Myggbekämpningen betalas gemensamt av de kommuner som berörs av översvämningsmyggen – bland annat Heby och Tierp, men även exempelvis Sala och Avesta kommun – och staten. Enligt Lundström är det staten som är boven i dramat, som han önskar skulle ha ett mer långsiktigt tänk i hur frågan om översvämningsmygg ska hanteras.

– Varje år som detta inträffar så blir det en diskussion om hur man ska hantera det. Kommunerna har gemensamt bestämt att täcka kostnader om det uppstår behov för bekämpningar men staten gör ingenting. Drömmen är att staten tar sitt ansvar och på ett ärligt sätt lägger en långtidsbudget så att bekämpningen kan genomföras.

undefined
Området runt Östa verkar vara översvämningsmyggornas födelseort.

Lundström menar på att det är brist på förståelse som är problemet. 

– Politikerna i Stockholm har väldigt svårt att förstå vår verksamhet där kostnaderna kan variera mellan nästan inga kostnader alls ett år med knappt några mygg till att det blir väldigt stora kostnader.

Även där biologisk myggkontroll har tillstånd kan det bli problem när resurserna inte räcker till. 

– Som det är nu när vi har gjort enorma bekämpningar så har vi inte så mycket bekämpningsmedel kvar. Sen är det inte helt lätt då staten inte har bidragit tillräckligt med pengar till helikopterflygningen, säger Jan Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!