Det har gått drygt en vecka sedan Heby kommun gick upp i stabsläge för att hantera den pågående pandemin. Då, liksom i dag tio dagar senare, hade ännu ingen inom den kommunala äldreomsorgen konstaterats smittad av coronaviruset. Men skulle viruset nå kommunen handlade det om dagar innan skyddsutrustningen tog slut.
Räddningen blev att ta hjälp av lokala företag, som snabbt svarade.
– Om någon blivit sjuk i början av förra veckan hade vi haft material för 2–3 dagar och sedan inte vetat vad vi skulle göra. Folk hade fått vårdas på sjukhus, för att vi inte hade kunnat ta hand om dem på ett säkert sätt. Vi har fortfarande ett ansträngt läge, men nu klarar vi oss ett par veckor framåt, säger kommundirektören Emma Burstedt.
Framförallt handlar det om munskydd, visir och handsprit som skänkts eller sålts till kommunen från näringslivet. Bland annat levererade räddningstjänsten i Sala-Heby 50 liter egengjord handsprit i början av veckan. Blandningen av alkoholen isopropanol, vatten och rapsolja har de fått hjälp av en kemist att ta fram.
– För oss känns det bra att kunna hjälpa till. Vi var ju tvungna att kolla med flera myndigheter först så att vi inte bryter några regler, men nu har vi fått klartecken från alla håll, säger räddningschefen Tommy Jansson.
Framförallt handlar det om att hjälpa till under den tid som trycket på de vanliga leverantörerna är som störst, men skulle behoven inte avta står räddningstjänsten redo att blanda mer handsprit.
– Jag tror att många som jobbar med det här frågar sig, "hur gör jag om jag inte har rätt förutsättningar att göra mitt jobb"? Exempelvis inom hemtjänsten där man åker mellan brukare. Då känns det bra att kunna göra något som gör att de känner en större trygghet i sitt jobb, säger Tommy Jansson.
Även ni inom räddningstjänsten åker mellan platser och människor. Hur skyddar ni er från smittan?
– Vi har ökat på vår skyddsutrustning och använder alltid engångshandskar och skyddsglasögon. Vi kan också använda filtermask och den utrustning som vanligtvis används för rökdykning.
Emma Burstedt är tacksam över det engagemang som näringslivet har visat.
– Jag trodde att företagen skulle kunna hjälpa oss, men jag är glatt överraskad över hur mycket som de har kunnat ställa upp med. Nu fortsätter arbetet med att säkra upp vår buffert, säger hon.