Inflyttningsstopp på äldreboende i Östervåla

Samtidigt som det planeras för ett nytt äldreboende i Heby stoppar kommunen inflyttningen på sex platser på äldreboendet Kvarnängen i Östervåla.

Sex platser på äldreboendet berörs av inflyttningsstoppet. "Väldigt besvärlig ekonomisk situation", säger Annika Krispinsson (C) om bakgrunden till beslutet.

Sex platser på äldreboendet berörs av inflyttningsstoppet. "Väldigt besvärlig ekonomisk situation", säger Annika Krispinsson (C) om bakgrunden till beslutet.

Foto: TT/arkivbild

Heby kommun2019-11-08 11:00

–  Vi har en väldigt besvärlig ekonomisk situation i kommunen. Äldreboendesidan klarar ekonomin ganska bra, men hemtjänsten går back. Vi ser ett växande behov av hemtjänst, medan köerna till äldreboenden har minskat något. Vi måste se till att fördela resurserna rätt, säger Annika Krispinsson (C) vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Kvarnängens äldreboende har i dag 24 boendeplatser. Genom att stoppa inflyttningen på sex av dem hoppas kommunen kunna sänka kostnaderna med omkring två miljoner kronor om året och i stället stärka upp inom hemtjänsten. Att kommunen samtidigt satsar på ett nybyggt äldreboende i Heby tätort beror främst på att lokalerna behöver bytas ut, inte ett tryck på äldreboendeplatser, enligt Annika Krispinsson.

– På Tegelbacken i Heby har vi en fastighet som inte är lämpad för modern äldreomsorg. Det kommer läggas ner när vi har ett nytt på plats. I nuläget har vi en väldigt liten kö till äldreboenden och då har vi den här gummisnodden att jobba med. Men om kön växer får vi kanske öppna upp de här platserna igen, det är inget statiskt beslut.

Det har varit tal om att i stället satsa på LSS-platser på Kvarnängen. Är det aktuellt?

– Det är ingenting bestämt kring det, men det är en fråga som vi också måste hantera framöver. Vi har några personer i kommunen i behov av LSS-boende, som vi i dag inte har någon bra lösning för. Eftersom Kvarnängen är byggt som fyra gruppboenden skulle det kunna vara en lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!