Heltid minskade sjuktalen i Heby

Minskad övertid och färre sjukskrivningar. Heby kommun ser en positiv utveckling för arbetsförhållandena inom äldreomsorgen.

Irja Gudmundsson och Therese Frank. Under hösten har de anställda fått önska sysselsättningsgrad till 2020. Enligt Therese Frank är det nu fler som bett om att få gå upp i arbetstid.

Irja Gudmundsson och Therese Frank. Under hösten har de anställda fått önska sysselsättningsgrad till 2020. Enligt Therese Frank är det nu fler som bett om att få gå upp i arbetstid.

Foto: Ebba Örn

Heby kommun2019-11-07 08:00

I fjol slöts ett lokalt avtal mellan kommunen och fackförbundet Kommunal för att göra det möjligt för alla tillsvidareanställda inom äldreomsorg och funktionsstöd att arbeta heltid. Enligt avtalet har de anställda rätt till 85 procent sysselsättning på sin ordinarie arbetsplats. Resterande arbetstid disponeras när den anställde vill, så kallad resurstid.

Men här finns också en hake eftersom resurstiden kan bli schemalagd på någon av de andra enheterna.

– Det har varit en del oro inför den här förändringen. Framförallt kring resurstiden har vissa känt sig osäkra på när och var de ska jobba. Men tanken är inte att personalen ska snurra runt mellan verksamheter, de flesta är faktiskt kvar på sin enhet under resurstiden. Syftet är att kompetensförsörja, säger Therese Frank, enhetschef på bemanningsenheten i Heby kommun.

Inom den kommunala omsorgen har man under flera års tid brottats med övertid och sjukfrånvaro. Resurstiden ska göra det möjligt för ordinarie personal att vid behov täcka upp även inom andra verksamheter, utan att tvingas jobba över. Den anställde lägger in vilka timmar som hen kan jobba utöver sitt fasta schema och schemaläggs därefter utifrån de olika enheternas behov.

Målet har varit heltid som norm och att minska övertiden och flödet av timvikarier, för att skapa en bättre kontinuitet för brukare och anställda.

– Det avlastar mycket inom verksamheterna att kunna få hjälp från ordinarie personal i stället för av vikarier, säger Therese Frank.

Är det inte möjligt att erbjuda heltid på samma arbetsplats?

– Inte på fasta scheman. För att de anställda inte ska behöva jobba övertid behöver vi ha en flexibilitet om någon blir sjuk exempelvis, säger Irja Gudmundsson, verksamhetschef inom äldrevård och funktionsstöd.

Så de anställda blir lite av timvikarier under sin resurstid?

– Fast under mer kontrollerade former. Du jobbar på enheter som du är introducerad på och du vet att du inte behöver bli inbeordrad eller jobba övertid.

Enligt kommunens siffror har avtalet visat positiva resultat: övertiden och behovet av timvikarier har minskat och även sjukfrånvaron har gått ner. Under perioden januari till september 2019 har sjukfrånvaron minskat nästan 2 procentenheter jämfört med samma period i fjol, från drygt 12 procent till drygt 10 procent.

Tidningen har sökt Kommunal som inte kan besvara frågor om avtalet de närmaste veckorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!