Heby kommun betalar hyra för tomma lokaler

På tvärs med Heby kommuns ambition att minska lokalkostnader betalas hyra för lokaler som står tomma.

Under tisdagens fullmäktigemöte ställde Margaretha Gadde Jennische (M) en interpellation till Marie Wilén (C) angående lokalsituationen i Heby kommun.

Under tisdagens fullmäktigemöte ställde Margaretha Gadde Jennische (M) en interpellation till Marie Wilén (C) angående lokalsituationen i Heby kommun.

Foto: Jörgen Hagelqvist/Ebba Örn

Heby kommun2019-11-29 17:00

I Heby kommuns budget för 2020, som klubbades på kommunfullmäktige i tisdags, konstateras bland annat att kostnader för lokaler måste minska. Befintliga lokaler ska användas på ett mer yteffektivt sätt och färre lokaler ska hyras från privata hyresvärdar.

Under fullmäktigemötet tog Margaretha Gadde Jennische (M) upp lokalerna där Johanssons El tidigare låg som exempel på när den principen inte följs.

– Hyran för de lokalerna är drygt en kvarts miljon om året. Och nu står de tomma eftersom det saknas rätt bygglov för att ha kontor där. Det är fel av kommunen att skriva avtal och inte ta reda på sånt här. En kvarts miljon är mycket pengar när kommunen blöder, säger hon.

Lokalerna på Brogatan 31 har hyrts av Heby kommun för olika verksamheter sedan 2008. Det senaste avtalet sträcker sig fram till mitten av 2024 med en månadshyra på 21 840 kronor. 

Fram till i somras huserade arbetsmarknadsenheten i lokalerna. Tanken var att kommunens IT-avdelning därefter skulle flytta in, men på grund av avsaknad av rätt bygglov står lokalerna nu tomma sedan 1 juli i år. Enligt bygglovsenheten får lokalerna bara användas som butik enligt detaljplanen.

– Jag tycker att kommunen bara släcker bränder när behov förändras. "Oj, nu behövde IT-avdelningen lokaler, oj, nu har vi färre barn i förskolan." Det måste finnas en långsiktig plan och ett samarbete mellan förvaltningarna, säger Margaretha Gadde Jennische.

Kommunalrådet Marie Wilén (C), som var den som fick frågan om lokalsituationen tycker att det är olyckligt att kommunen nu betalar hyra för tomma lokaler.

– Det är inte bra att kommunen hamnar i en sån här situation, men förutsättningarna för att använda de här lokalerna har ändrats. När fastighetsägaren ansökte om ändrat bygglov 2008 fick de besked om att de inte behövdes. När användningen av lokalerna nu skulle justeras något var beskedet från bygglovsenheten ett annat, säger hon.

Varför säger kommunen inte upp lokalerna?

– Som jag förstår det har man en uppsägningstid på 9 månader, men den gäller först efter 2024. Bygglovsenheten har inte heller beviljat ett tillfällig bygglov för ändrad verksamhet. Det beslutet kanske förvaltningen kommer att överklaga, säger Marie Wilén.

Första halvåret 2020 kommer kommunen att få en hyresreduktion på hela hyran, under tiden som diskussion pågår med fastighetsägaren om framtida användning av lokalerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!