Efter valet
Det handlade inte om många röster, men de väljare som bytte parti i kommunvalet 2018 var tillräckligt många för att Miljöpartiet i Heby skulle förlora ett av sina två mandat. I samband med att det blocköverskridande samarbetet mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna blev känt hade Miljöpartiet en liten förhoppning om att ingå i samarbetet.
Men så blev det inte. I dag är de i stället del av en valteknisk samverkan med allianspartierna på orten. I fullmäktige representeras partiet sedan hösten 2018 av Joel Lindh, som satt som ersättare under förra mandatperioden. En av hans hjärtefrågor är att få till ett generationsskifte i politiken.
– Många politiker i Heby kommun har varit med väldigt länge och sitter med ett tydligt bytänkande. Vi behöver i stället förbereda ungdomar och boende på att se Heby kommun som en enhet och att man tar ansvar för helheten i kommunen.
Det senaste året har flera besparingspaket sjösatts i kommunen och även framåt väntar en tuff ekonomisk tid. Att positionerna inom politiken förändrats mycket sedan förra mandatperioden har gjort det klurigt med rollerna, menar Joel Lindh.
– Det har varit svårt att ställa någon till svars för den ekonomiska situationen. Dels fick väljarna inte rätt information inför valet, dels sitter flera av partierna inte kvar i regerande ställande och dels har politiker som satt som ordförande i nämnder lämnat politiken.
Innan valet 2018 ingick Miljöpartiet i den koalition som styrde Heby kommun. Vilket ansvar har ni för den ekonomiska situationen?
– Det är klart att alla i koalitionen ingående partier har ansvar för den förda politiken och dess konsekvenser. Dock måste man beakta att koalitionen inte hade majoritet i fullmäktige, vilket bland annat fick till följd att vi endast under två av de fyra åren fick igenom vårt förslag till budget och plan i fullmäktige.
Enligt Miljöpartiet behövs en bredare samverkan mellan nämnder och förvaltningar i spararbetet. Kommunen borde också ta vara på de lokala krafterna på bygden och utnyttja det geografiska läget bättre, menar Joel Lindh.
– För att kommunen ska överleva måste man bygga på det som finns. Man flyttar inte till Heby på grund av centrum, utan på grund av den livsstil som finns här. Folk rider och jagar. Kommunen borde satsa mer på naturturism och att möjliggöra tomtförsäljning.