Det familjeägda företaget Ahlezon produktion har tagit sig igenom kriser tidigare. Senast, i samband med finanskrisen 2008, tog det ett halvår innan verkningarna nådde hela vägen till Östervåla. Då hade lackeringsföretaget jobb in på våren, eftersom många företag redan hade köpt på sig lastbilar innan kraschen. Den här gången verkar utvecklingen gå betydligt snabbare. När Volvo och Scania stänger sina fabriker är risken överhängande att företaget i Östervåla snart inte har mycket att jobba med. I måndags fick hela personalen besked om varsel.
– Vi trodde att det skulle ta kanske 2–3 månader den här gången, men nu låter det som att det snarare rör sig om 3–4 veckor tills vi inte har jobb. Det gör att vi inte har så många veckor på oss och därför valde vi att gå ut och varsla all personal i måndags, säger vd Frida Ahlezon.
Hon beskriver varslet som en säkerhetsåtgärd och både hon och maken Niklas Ahlezon hoppas att det inte ska behöva verkställas, utan att det i stället ska bli aktuellt med korttidspermitteringar för de 13 anställda.
– Ingen vet hur situationen kommer att se ut framöver och alla är med på att hitta lösningar. Räddningen 2008 var att vi delade upp passen och turades om att få lön, i såna här tider är det viktigt att man hjälps åt, säger Niklas Ahlezon.
Att lastbilsfabriker stänger är något som även Zetterbergs, som sedan 1923 utvecklar och tillverkar lastbilsflak i Östervåla, kan behöva förhålla sig till. Zetterbergs vd Lars Erfäldt menar att företaget står inför samma ovissa framtid som andra företag, men vill i dagsläget inte gå närmare in på frågan.
– Just nu jobbar vi med de orderstockar som vi har sedan tidigare, men självklart kommer vi att påverkas av att fabrikerna är stängda. Vi måste anpassa oss till det på något sätt, hur vill jag inte kommentera i tidningen innan vi är färdiga med den diskussionen internt, säger Lars Erfäldt.
Även på Setra sågverk i Heby räknar man med att påverkas av coronavirusets framfart. Än så länge är det dock mer eller mindre "business as usual", säger platschefen Jan-Erik Johansson-Vik. Han är främst orolig för att få svårt att hålla uppe produktionen om många anställda skulle bli sjuka samtidigt.
– Vi har upprättat krisplaner för alla tänkbara scenarion. Alltifrån hur vi gör om hela ledningen insjuknar, till att ha en buffert med personal till de avdelningar som behövs som mest, säger han.