"Det kändes som ett stort svek"

Kristdemokraten Ingela Wikander har försökt hålla sig borta från politiken, men utan större framgång. Efter kommunvalet 2018 är hon i dag del av en krympt allians som inte längre styr Heby kommun.

Vid sidan av sitt politiska uppdrag jobbar Ingela Wikander som pastor i Storvreta.

Vid sidan av sitt politiska uppdrag jobbar Ingela Wikander som pastor i Storvreta.

Foto: Ebba Örn

Heby kommun2019-11-25 18:00

Nu sitter hon i stället på en position där hon kan kritisera de beslut som tas i kommunen, samtidigt som hon har varit delaktig i att fatta flera av dem.

– Det har varit en rätt konstig situation det senaste året. När man riktat kritik mot de styrande har det ibland egentligen varit kritik riktad mot ens egna beslut.

Att vara i opposition är Ingela Wikander inte helt van vid. Hon måste bli bättre på att lägga interpellationer och ställa de styrande till svars, säger hon. Men den här situationen var inte heller något som hon eller de andra allianspartierna hade förväntat sig. Avsikten inför valet 2018 var att fortsätta styra Heby kommun tillsammans.

– Det kändes som ett stort svek när Centern inledde samarbetet med Socialdemokraterna. Vi hade suttit i förhandlingar med alliansen i en månad efter valet, säger hon.

Det senaste året har kommunens svidande ekonomi och stora sparkrav varit mest i fokus. Problemen uppdagades under förra året när den dåvarande alliansen fortfarande styrde kommunen. Men hur kunde den ansträngda ekonomin gå de ansvariga förbi?

– Egentligen visste vi väl att kommunen hade dålig ekonomi. Under valår är man alltid lite restriktiv på grund av att man vill vinna valet. Allt arbete som görs riktar in sig på att visa att man gör ett bra jobb.

Kändes inte det oärligt mot väljarna?

– Det är klart man kände sig oärlig, men vi ville ha möjlighet att bli omvalda och hoppades och trodde att vi skulle hitta en lösning. Efter valet var vi noga med att själva gå ut med information om den ekonomiska situationen.

Ingela Wikander vill se en centralisering av kommunens skolor, som i dag är utspridda över orterna. Om hon hade fått bestämma skulle det ha gjorts för länge sedan. En förbättrad och utökad äldreomsorg är också högt upp på hennes agenda.

– Det är viktigt för Hebyborna att vi får ordning på äldreboendena. Man ska inte behöva oroa sig för att tvingas flytta till en annan ort när man blir äldre. Jag tror att kommunen kan behöva göra investeringar för att spara pengar.

Ingela Wikander har varit aktiv inom kommunpolitiken i omkring 30 år. Det är hon inte ensam om i Heby kommun.

– Kanske är det en av orsakerna till att det går långsamt i kommunen, att många av oss suttit så länge. Det kanske blir svårt att tänka nytt och tänka annorlunda då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!