Första mötet om situationen hölls i våras. Redan då var kritiken skarp och många sjuksköterskor menade att det saknades personal inom äldrevården.
Ett halvår senare upplever de inte att läget blivit mycket bättre.
– Allt fler i kommunen blir äldre och sjukare, men vi saknar vikarier för sjuksköterskor som är föräldralediga och långtidssjukskrivna. Vi har fått höra att alla tjänster är tillsatta och det stämmer ju på papperet, men i verkligheten är vi inte fulltaliga, säger en sjuksköterska i Heby.
Hon sitter i personalmatsalen på äldreboendet Tegelbacken tillsammans med fyra kolleger. I samband med att tidningen för en tid sedan skrev om anmälan till Arbetsmiljöverket hörde flera i personalen av sig och ville ge sin bild av situationen. De vill dock inte ställa upp med namn.
Senaste året har flera av deras kolleger sagt upp sig, bland annat det tidigare skyddsombudet samt förra MAS:en, medicinskt ansvarig sjuksköterska.
När den ordinarie personalstyrkan blivit mindre kräver varje sjukdomsbortfall en hårdprioritering i vardagen, menar sjuksköterskorna. Såromläggningar och mediciner får ibland skjutas upp till morgondagen.
– Det är väl inget som de äldre märker egentligen, men det är ju inte bra för patientsäkerheten när vi får mer och mer att göra. Vi tappar kontroll över situationen. Mitt barn var hostigt häromdagen och direkt blev jag orolig över att behöva vabba. Det är en stor stress, säger en annan av sjuksköterskorna.
Mycket i deras kritik handlar om inte få tillräckligt gehör hos arbetsgivaren. I höstas anmälde facket Heby kommun till Arbetsmiljöverket med en kravlista på åtgärder. Förra veckan gjorde myndigheten en inspektion och ska nu återkomma med synpunkter.
Claudia Reitz började som Hälso- och sjukvårdschef den 28 oktober. Hon kan inte svara för situationen innan dess, men beskriver ett antal förändringar som gjorts under hösten.
– Dels tittar vi över hur vi jobbar och renodlar sjuksköterskeuppgifter för att garantera patientsäkerheten. Vi har även tagit in en undersköterska som stöttar och infört en prioriteringslista när det är underbemannat, säger Claudia Reitz.
Samtidigt menar hon att hela sjukvården står inför samma utmaning.
– Det är svårt att rekrytera. Vi försöker alltid ta in så många vikarier det bara går. Vi har haft fyra vikariat ute nu i fyra veckor och har bara fått in en ansökan, så svårt är det.