Under sommarmånaderna brukar Stefan Kallin på Backa jordgubbsodling i Heby ta hjälp av arbetare från andra länder. Men liksom många andra i näringen står han nu inför en oviss säsong, när coronaviruset för med sig stängda gränser och skärpta restriktioner. Än så länge är det dock någon månad kvar tills plockningen i Backa börjar.
– Vi funderar i allra högsta grad på hur vi ska göra, även om det för vår del inte är någon katastrof än. Vi har inte en så stor odling och sköter det mesta själva. Det är först när det kommer till skörd och plockning som vi brukar ta hjälp från säsongsarbetare från Balkan och situationen kan hinna ändras till dess, säger han.
På nationell nivå räknar Lantbrukarnas riksförbund, LRF, med att det kommer att finnas flera tusen lediga jobb inom lantbruket framöver. De uppmanar personer som har blivit varslade att söka sig till de gröna näringarna. För egen del tror Stefan Kallin snarare på att ta hjälp av skolungdomar i sin egen verksamhet under några veckor.
– Jag tror att det är svårt att rekrytera svenskar till att plocka jordgubbar, det är fysiskt krävande och inte speciellt bra betalt. Då är det nog lättare att attrahera skolungdomar som kan jämka sin lön. Jag menar inte att gästarbetarna får undermåliga löner, men de är här under en kort tid och är väldigt fokuserade, säger han.
Generellt i Uppsala län ser dock Catharina Rudolphsson, vice ordförande för LRF i Mälardalen, främst en annan överhängande risk för lantbruket under pandemin – att lantbrukaren själv blir sjuk.
– I det här området är det mycket spannmålsodling, där man inte på samma sätt är beroende av säsongsarbetare som man är inom trädgård och odling av frukt och grönt. Men blir man sjuk är det inte så lätt, det är inte bara att stoppa in vem som helst i en traktor för ett par miljoner, säger hon.
På Buckarby gård utanför Tärnsjö ger mjölkbönderna Åsa och Mikael Berglund uttryck för samma oro, även om verksamheten i dagsläget rullar på som vanligt.
– Vi är alltid sårbara för sjukdom, så det är klart att man är rädd för att bli så däckad nu att man inte kommer upp ur sängen. Det vore illa, eftersom djuren måste skötas varje dag hela året. Men att ta in någon utan rätt kunskaper vore lika illa det, säger Åsa Berglund.