Arbetsmiljöverket utreder Heby kommun

Ett bristande ledarskap och för hög arbetsbelastning. Så beskrivs arbetsvillkoren för sjuksköterskor i Heby kommun i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

I december kommer Arbetsmiljöverket att göra en inspektion inom äldreomsorgen i Heby kommun, efter en anmälan från fackförbundet Vårdförbundet.

I december kommer Arbetsmiljöverket att göra en inspektion inom äldreomsorgen i Heby kommun, efter en anmälan från fackförbundet Vårdförbundet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Heby kommun2019-11-26 06:00

I anmälan listas tolv punkter där anmälaren, fackförbundet Vårdförbundet, kräver bättring av Heby kommun. Bland annat framkommer att sjukvårdspersonal inom äldreomsorgen upplever att hälso- och sjukvårdschefen är frånvarande och att de inte får gehör för idéer och kritik. Exempelvis ska chefen ha bytt besöksadress utan att informera personalen om det.

Irja Gudmundsson är idag verksamhetschef för äldre och funktionsstöd i kommunen, men var tidigare hälso- och sjukvårdschef. Hon delar inte fackets åsikter om att ledarskapet brustit.

– Jag vet att det finns synpunkter om att man inte är tillgänglig på telefon och mejl, men det är ytterst få samtal och mejl som inte besvarats. Vi tittar nu på om det är möjligt för den nya chefen att ambulera mer mellan verksamheterna rent fysiskt.

Vårdförbundet vill även att arbetsgivaren förbättrar rutiner gällande personal som varit sjukskriven. I anmälan ges exempel på hur en anställd, som varit sjuk delvis på grund av hög arbetsbelastning, fått råd från sin närmaste chef om att "inte vara så inkännande".

Facket kräver även att arbetsgivaren ser till att täcka upp med vikarier i stället för att låta personalen vara underbemannad.

– Mycket i kritiken handlar om bemanning, men vi tar in vikarier när det behövs och rekryterar en sjuksköterska nu. Men tillgång på sjuksköterskevikarier är begränsad, säger Irja Gudmundsson.

Hon tycker att det är bra att Arbetsmiljöverket nu gör en utredning.

– Vi tar alltid allvarligt på synpunkter.

Arbetsmiljöverkets inspektion är planerad i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!