Efter valet
Liksom i många andra kommuner saknades en tydlig politisk majoritet i Heby kommun efter valet i september 2018. Ewa Westling Olzon (M) gick till val på att fortsätta styra tillsammans med sina allianskolleger och så snart rösträkningen var avslutad satte sig partierna i förhandlingar.
Men efter någon månad kom ett annat besked.
– Då hade Centerpartiet gått ihop med Socialdemokraterna för att styra. Vi blev överraskade. Allt som vi planerat och förhandlat om föll, hösten gick åt till att få klarhet i hur politiken skulle se ut framöver.
De två partierna hade fått tillräckligt med röster för att bilda en egen majoritet. Övriga allianspartier bildade en valteknisk samverkan med Miljöpartiet. Tillsammans skrapade de ihop nio mandat, ett mer än Sverigedemokraternas åtta. Vänsterpartiet, som liksom SD också är i opposition, fick två mandat. Som största opposition fick allianspartierna rollen som oppositionsråd. Lotten föll på Ewa Westling Olzon.
Det har nu gått drygt ett år sedan valet. Än så länge menar hon att det politiska skiftet inte påverkat politiken i kommunen nämnvärt – oavsett styre hade sparkraven varit punkt ett på dagordningen. Men hon saknar konkreta lösningar från de styrande.
– Hittills har det mest presenterats utredningar. Vi är ju överens om att det behöver sparas i kommunen, sen har vi lite olika mening om var det ska sparas. Skolan har stor press att spara, men även vård och omsorg behöver arbeta lika hårt för att spara.
Den fråga som ligger henne närmast om hjärtat är att få till en ökad inflyttning.
– Vi behöver frigöra mer mark så att folk kan bygga hus. Det skulle leda till mer arbeten och en ökning av kommuninvånare. Sen måste vi jobba för att få hit fler butiker, nu åker många av oss in till de stora ladorna. Jag tror vi måste ha mer framtidstro, frammana det positiva, säger Ewa Westling Olzon.
Du var ju tidigare med och styrde. Vilket ansvar har ni för dagens ekonomiska situation?
– Som jag upplever det kände vi inte riktigt till hur ekonomin såg ut. Då hade vi kvartalsredovisning från nämnderna, nu kräver vi i stället en avstämning varje månad. Men jag är fullt inställd på att få ordning på ekonomin. Bara för att vi i alliansen inte är med och styr längre kan vi inte sitta och titta på, utan måste ifrågasätta och komma med förslag.
Fotnot: Det här är tredje delen i en serie som tar tempen på politiken i Heby kommun. Fler delar följer och kommer att kunna läsas på unt.se/heby