Vackra kransar att binda i midsommartid

Björkris klipptes och kransar bands när midsommarstången traditionsenligt skulle kläs vid Kaplansgården i Härkeberga kvällen före midsommarafton.

Klippare. Roine Schenning klipper till.

Klippare. Roine Schenning klipper till.

Foto: Maria Hedenlund

Härkeberga2017-06-22 21:27

Ett 20-tal personer samlades på gårdstunet i den varma kvällssolen för att hjälpas åt att göra i ordning midsommarstången till fredagens firande.

Mellan 2 000 och 3 000 personer väntas komma till midsommarfirande på Kaplansgården som är en tradition sedan 1974.

Evy Kimson från Litslena har lämnat blommor från sin trädgård till stången. Nu ska hon hem och fixa tårtor till morgondagens kaffeservering.

– Det är fantastiskt att se alla tårtor som dukas upp. Alla gör sin egen, säger Evy som basar över serveringen som sköts av Litslena Hem och Samhälle i samarbete med Härkeberga Gille.

Inne i ladan ska ett stort, dignande kakbord dukas upp med bullar, tårtor och kakor från det 40-tal personer som hjälper till att baka.

Kaplansgården tillhör Nordiska museet och Härkeberga Gille sköter underhåll och visningar av gården mot att man får nyttja den för olika arrangemang.

– Det är tack vare det som besökarna är så många på midsommar. Det sprids via deras sociala medier, vi har besök från Stockholm, Uppsala, Västerås och även internationella besökare, säger Sophia Lindgren, ordförande i Härkeberga Gille.

På gårdstunet är arbetet med att klä midsommarstången i full gång. Snart är den lövad med björkris och kransar binds med björk, lupiner, prästkrage och gulmåra.

I väntan på de tusentals besökarna vattnas stången och kransarna och får vila i skuggan. Då håller den fint tills det är dags för spelmän och ringdans på midsommarafton.

Kaplansgården

Härkeberga Kaplansgård ligger i en traditionell radby längs en huvudgata, som idag utgörs av landsvägen.

Gården är en orörd gårdsformation av centralsvensk typ..

Kaplansgården består av sjutton träbyggnader grupperade kring en mangård och en fägård. De äldsta är från 1600-talet och har alla haft sin specifika funktion såsom ladugård, stall, bodar, lider, loge och drängstuga.

I den närbelägna Härkeberga kyrka från medeltiden finns interiörer målade av Albertus Pictor på 1400-talets slut.

Källa: Nordiska museet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om