Minns dramatisk bastupremiär

I 70 år har det badats bastu i Härkeberga. Men premiären höll på att kosta fyra personers liv. Carl-Runes välriktade spark var räddningen.

SAMLADE. Carl-Rune Carlsson och Pelle Öhman satt samtidigt i bastun under premiärbadet för 70 år sedan.

SAMLADE. Carl-Rune Carlsson och Pelle Öhman satt samtidigt i bastun under premiärbadet för 70 år sedan.

Foto: Thomas Gustafsson

HÄRKEBERGA2017-05-26 11:00

Carl-Rune Carlsson, 12 år, satt och badade bastu tillsammans med Gösta Öhlund och hans söner Inge och Pelle en vårdag 1947. De hade lyckats få upp ångan i bastun efter flera försök. Men när Gösta Öhlund skulle gå ut ur bastun hade trädörren svällt och satt fast. De fyra var instängda. Hettan och ångan gjorde att de tuppade av en efter en. Till slut var bara Carl-Rune vid medvetande.

– Jag sparkade in dörren på rätt ställe så att den sprack sönder. När jag kom ut tog jag fram en vattenslang och sprutade kallvatten i bastun, säger Carl-Rune.

Premiäromgången slutade lyckligt tack vare Carl-Runes hjälteinsats. Men det är också ett bastubad som Carl-Rune aldrig glömmer och som även satt sina spår i själen.

– När jag bastar här sitter jag alltid på höger sida. Jag satt på den vänstra sidan den dagen vi blev instängda.

Pelle Öhman var bara fyra år vid tidpunkten och minns bara delar av händelsen. Men han är förstås evigt tacksam över Carl-Runes rådighet. Bastuföreningen införskaffade direkt efter incidenten en för ändamålet säkrare trädörr utan lås.

Under Kristi himmelfärdsdag, nästan på dagen efter att det gått 70 år sedan Carl-Rune, Gösta, Inge och Pelle blev instängda, firade Härkeberga ideella bastuförening 70-årsjubileum med öppet hus. Det serverades fika, dricka och enklare förtäring. I begynnelsen hade bastun en viktig betydelse för människors fysiska välmående då många saknade tillgång till dusch hemma, berättar Christer Holm, ordförande i Härkeberga ideella bastuförening.

– Du kanske hällde lite kallvatten på dig från en balja och barnen drog med löss till skolan. Det var inte lika noga med hygienen då som idag.

Med åren har bastun blivit en social mötesplats. Damerna badar bastu på lördagar. Herrarna har fredag och söndag eftermiddag/kväll till sitt förfogande.

– Fotbad har vi alla gånger. Massage, hudvård och liknande startar vi med i september, förklarar Kerstin Andersson, styrelsemedlem och ansvarig för damernas bastuverksamhet.

Nils Berggren och Hans Lindström i styrelsen bidrar också med arbetsinsatser och såg till att bastuföreningens öppet hus-firande i Härkeberga blev välbesökt. Runt 50 personer räknar arrangören med besökte bastun med veranda under dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om