Tovad bonad invigs i Hargshamn

Sju kilo ull. Elva kvinnor. Det framgångsreceptet ligger bakom en stor bonad i tovad ull som snart avtäcks i Hargshamns Folkets hus.

En första skiss av det som skulle komma att bli en sex meter lång bonad i tovad ull, uppritad av Elizabeth Stjärnfors.

En första skiss av det som skulle komma att bli en sex meter lång bonad i tovad ull, uppritad av Elizabeth Stjärnfors.

Foto: Ingela Söderman

Hargshamn2019-01-23 08:00

Idén kläcktes för ganska precis ett år sedan, när Folketshusföreningen i Hargshamn bjöd in paraplyorganisationen Folkets Hus & Parker för en genomgång av lokalerna och Per Forsberg, som jobbar med fastighetsfrågor, för akustikens skull föreslog mer textil i den stora salen.

– Vi bestämde oss för att låta en stor bonad hänga ner från läktaren och eftersom vi haft flera kurser i tovning föll valet på ull som material, säger föreningens ordförande Karin Åhström.

Mest kunniga i tovandets konst är Liisa Ristikartano och Elisabeth Gustafsson och tillsammans med Elizabeth Stjärnfors och Britt-Marie Larsson satte de sig ner för att spåna fram ett motiv.

– Medan vi pratade, satt Elizabeth och skissade på ett papper och plötsligt la hon fram det. Vad tycker ni om det här, frågade hon, och vi nappade på en gång, säger Liisa Ristikartano.

Tanken var att göra en bonad som täcker hela väggen och det har de fyra kvinnorna lyckats med.

Men inte utan god hjälp av ytterligare sju kvinnor med flinka fingrar; Lotti Oscarsson, Karin Åhström, Marja-Leena Garnier, Anitta Holgersson, Beatrice Almström, Karin Jarmar och Gisela Hallberg.

– Vi behövde helt enkelt vara flera som jobbade tillsammans och vi har haft fantastiskt roligt under arbetets gång.

Bonaden är totalt sex meter lång och uppdelad i tre delar; en som symboliserar järnvägen, en med magasinet i centrum och en med fokus på hamnen och sjöfarten.

– Alla delarna är viktiga i Hargshamns historia och vi har valt att göra bonaden helt i naturfärger, eftersom lokalen redan har så mycket färg i sig, säger Elisabeth Gustafsson.

Sju kilo nålfilt och kardflor (kardad och tvättad ull) har det gått åt och delarna har en i taget komponerats, lagts ut, vattnats med handljummet vatten och diskmedel, gnidits och rullats.

– Mest spännande med hela arbetet är att det är först när det är färdigt som man ser om det blev bra.

Nu är det dags för invigning av den stora bonaden och förutom avtäckandet av den och en fotoutställning om dess tillkomst, kommer berättaren och folkbildaren Stig Unge att berätta om Hargshamn utifrån bilderna på bonaden.

– Dessutom underhåller spelmännen Torsten Randberg och Roine Andersson och så bjuder vi på alkoholfritt bubbel och snittar, säger Liisa Ristikartano.

Fotnot: Invigningen av den stora bonaden sker i Hargshamns Folkets hus söndagen den 27 januari kl 14.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om