Vildsvin har det funnits gott om i Hargshamn i Östhammars kommun de senaste åren. Många har också märkt av djuren. Till en början höll sig djuren i olika skogsområden, men de har med tiden blivit väldigt oblyga och letat sig in i trädgårdar och gjort stor skada.
Nu håller de även på att ta över i småbåtshamnen i Hargshamn.
– Det börjar bli riktigt jobbigt. Det är var och varannan kväll som vildsvinen är här nere i hamnen och rör till det och bökar. Man vågar knappt åka ner till hamnen längre på kvällen, säger Håkan Adebäck som fortsätter:
– Vi håller nu på att stänga in hamnen med bommar och hinder och säkra upp vid soptunnor så att svinen inte ska kunna välta dem.
Andra medlemmar i båtklubben har samma uppfattning – vildsvinen blir allt framfusigare.
– Vi har en medlem som kom här en kväll. Han mötte 35 vildsvin på parkeringen här. Han gick inte ur bilen – han åkte hem igen i stället för att gå ner till sin båt, berättar Kurt Helmstedter.
Håkan Adebäck har fått ta emot mängder med samtal från oroliga medlemmar som förklarat att de vägrar jobba som hamnvakter så länge det finns vildsvin som rör sig i hamnområdet.
– Alla medlemmar har en skyldighet att hjälpa till i föreningen. Men jag förstår dem, det är inte kul att ställas öga mot öga med en sugga som har ungar. Då kan det gå riktigt illa, menar Håkan Adebäck som fortsätter:
– Som läget är nu vet jag inte hur vi ska få ihop vårt nattvaktsschema.
De personer tidningen träffar betonar att småbåtshamnen bara är en del av problemet och att egentligen hela Hargshamn påverkas av vildsvinens närvaro och framfart.
Birgitta Ransäter och hennes man har sin sommarstuga i anslutning till hamnen i Harg.
– Vi är några få som har elstängsel vid tomten, men det hjälper inte trots att det är en meter högt. Vildsvinen hoppar över staketet utan problem, förklarar hon.
Spåren av vildsvinen syns dagligen på orten i form av välta soptunnor och uppgrävda gräsmattor.
Hargs båtklubb berättar att de vid upprepade tillfällen sökt företrädare för Östhammars kommun för att få till en dialog kring vildsvinsproblematiken utan att lyckas.
Nu har man ledsnat och dragit i gång namninsamlingen "Vildsvinens framfart i Hargshamn, var finns kommunen?".
– Vi är medvetna om att vi som medborgare har ansvar för våra fastigheter, men djuren rör sig även på kommunens mark och ställer till det där. Man tycker att kommunen borde vara intresserade, men de verkar inte vara det, vi hoppas att detta ger resultat, säger Karl Eriksson.
Han betonar att om de får hjälp med skyddsjakt så kommer vildsvinen att ge mycket kött som kommunen kan servera i skolor och på äldreboenden.
När UNT kontaktar Östhammars kommun säger en person i växeln att de har uppdraget att informera alla medborgare som ringer vad som gäller i vildsvinsfrågan. Här är budskapet: "Vildsvin är inte ett kommunalt ansvar då vildsvinen inte får jagas i tätorterna. Utanför tätorterna är det respektive jaktlag som svarar för jakt på vildsvin. Vid problem på privat mark är det fastighetsägaren som har ansvaret".
Harghamnsbon Ulla-Britt Norman konstaterar:
– Vi är ju med i PRO, vi får nog ansöka om skyddsjakt av vildsvin här på orten. Vi har ju några medlemmar som har jaktlicens, säger hon.