Holländsk militär seglade i hamn

Tidigt på onsdagsmorgonen seglade det 193 meter långa fartyget in till Hargshamn. Ut lastades fordon och bepansrade kanoner inför en militärövning i Älvdalen.

Det nederländska artilleriförbandet genomför en skjutövning i Älvdalen över ett par veckors tid.

Det nederländska artilleriförbandet genomför en skjutövning i Älvdalen över ett par veckors tid.

Foto: Erik Avebäck

Hargshamn2018-04-04 20:00

Utrustningen och fordonen tillhör dock inte den svenska armén, utan den nederländska. Deras artilleriförband, vid namn Fire Support Command, befinner sig i Sverige för en övning på Älvdalens skjutfält.

– Vi på Försvarets materielverk (FMV) sköter utländska eller andra industriella bokningar av skjutfältet där uppe, säger Anders Hedman, chef för FMV Test och evaluering marksystem.

Runt sextiden på morgonen anlände fartyget, som är brittiskt, till hamnen. Ombord transporteras cirka sju stycken så kallade bandhaubitsar, en sorts bepansrad kanon som går på band likt en stridsvagn, samt ett större antal lastbilar och containrar. Efter avlastningen i hamnen påbörjades sedan transporten av materialet till Älvdalen.

Anders Hedman uppger att de två anledningarna till att Nederländerna genomför sin militärövning just i Sverige är den fina kvaliteten på skjutfälten – i kombination med att de kan träna i vinterförhållanden. Övningen sker inom ett avtal mellan nationerna vid namn "internationell militär test- och övningsverksamhet" och den pågår från vecka 14 till och med vecka 16. Soldaterna flög till Sverige och befann sig därför inte ombord på fartyget. Hela förbandet består av ungefär 260 soldater och officerare, enligt Anders Hedman.

Hur går själva militärövningen till?

– De tränar sig på att förflytta fordon och skjuta med kanonerna. Mer avancerat än så är det egentligen inte, säger han.

Mottagningen av fartyget har varit en läroprocess även för Hargs Hamn AB, som till vardags mestadels hanterar bränsle.

– Det är första gången vi hanterar den här typen av projekt. Vi ställer hamnens infrastruktur till förfogande och även logistiken behöver fungera. Eftersom det rör sig om en stor mängd fordon och människor som befinner sig här under en kort tid har vi planerat detta tillsammans med försvaret, säger vd Peeter Nömm.

För drygt en månad sedan blev de informerade om planerna, varpå diskussioner inleddes. Bortsett från själva volymen på lasten i det 193 meter långa fartyget har uppdraget inte skiljt sig mycket från andra. Logistiken är i stort densamma, uppger han.

Hur påverkar uppdraget annan verksamhet vid hamnen?

– Vi kan såklart inte utesluta påverkan på annat, med tanke på den enorma mängden fordon i omlopp. Men målsättningen är, och det har vi varit tydliga med, att affärsverksamheten ska flyta på som vanligt. Detta har de visat förståelse för, säger Peeter Nömm.

En liknande, men omvänd, insats sker i hamnen när det nederländska artilleriförbandet påbörjar sin hemresa under vecka 16.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!