"Gubbhyllans" matlagstrÀffar vidgar vyerna

Skratten Àr mÄnga. Diskussionerna likasÄ. NÀr Gubbhyllan i Hargshamn trÀffas för att laga och Àta mat tillsammans fÄr bÄde magen och sjÀlen sitt.

Ansvarig. Medlemmarna i Gubbhyllan ansvarar för maten var sjÀtte vecka. Den hÀr dagen Àr det Bill Hofvanders tur.

Ansvarig. Medlemmarna i Gubbhyllan ansvarar för maten var sjÀtte vecka. Den hÀr dagen Àr det Bill Hofvanders tur.

Foto: Ingela Söderman

Hargshamn2017-09-26 09:30

Det Àr mÄndag eftermiddag och frÄn samlingslokalen TrÀffpunkten pÄ GimovÀgen i Hargshamn hörs glada skratt.

Inne i köket stĂ„r de sex medlemmarna i Gubbhyllan – alla mĂ€n över 70 och bosatta pĂ„ orten – och flera av dem bĂ€r förklĂ€den.

– Idag Ă€r det Bill som ansvarar för maten och det luktar gott frĂ„n spisen, sĂ€ger Kurt Eriksson.

Han och Kurt Holmstedter ingÄr ocksÄ i det ansvariga laget den hÀr dagen och uppstÀllningen har sett likadan ut sedan de bildade Gubbhyllan för ungefÀr tre Är sedan.

Varje mÄndag, med undantag för nÄgra kring jul och mitt i sommaren, ses de för att umgÄs och Àta gott tillsammans. Halva styrkan ansvarar och de har ett rullande schema sÄ att de alltid vet och kan planera i god tid.

– Har jag haft matansvaret en vecka dröjer det alltsĂ„ sex veckor tills det Ă€r min tur igen, sĂ€ger Olle Eliardsson.

Det bÀsta han sjÀlv lagat var nog det han bjöd gÀnget pÄ för nÄgra veckor sedan. DÄ fyllde han tomater med kycklingfÀrs och gratinerade i ugnen. Gröna och gula bönor serverades till och rÀtten uppskattades av alla som fick chansen att smaka.

– Hittills har ingen misslyckats, vi har blivit mĂ€tta och belĂ„tna varje gĂ„ng, sĂ€ger Kurt Eriksson.

– Men jag fĂ„r ofta höra att jag glömde Ă€rtorna pĂ„ spisen nĂ€r jag bjöd pĂ„ abborre. De stod kvar nĂ€r vi hade Ă€tit fĂ€rdigt, sĂ€ger Bill Hofvander.

Den hÀr dagen Àr han matansvarig och han tycker att det Àr roligt att bjuda pÄ nya rÀtter. FlÀskgrytan som puttrar pÄ spisen har han inte lagat tidigare, men nÀr han lÀste receptet lÀt det gott.

– Det Ă€r faktiskt lite roligt. Förr blĂ€ddrade jag alltid förbi recepten i tidningen, nu stannar jag vid dem och funderar om det kan vara nĂ„got att bjuda gubbarna pĂ„, sĂ€ger Kurt Holmstedter.

Sten-Ola Eliardsson har tagit det hela ett steg lÀngre. Han provlagar alltid de rÀtter han tÀnkt bjuda pÄ hemma först, sÄ att han Àr sÀker pÄ att de smakar bra.

Ingen av medlemmarna har tidigare Àgnat matlagning nÄgot större intresse. Gubbhyllan har dock vidgat deras vyer och nu hÀnder det att de kör ut frugan frÄn köket för att fÄ jobba ostört.

I TrÀffpunkten Àr det mestadels PRO som huserar och Gubbhyllan drivs ocksÄ som en studiecirkel genom ABF, Arbetarnas bildningsförbund. Husmanskost Àr inriktningen, men den Àr inte huggen i sten och dÀrför skulle de nÀr som helst kunna Àndra fokus.

– Men hittills har vi kört husmanskost, det Ă€r nĂ„got vi alla tycker om, sĂ€ger Kurt Eriksson.

All mat lagas frÄn grunden, halvfabrikat göres sig icke besvÀr pÄ Gubbhyllans trÀffar. Första Äret var de ocksÄ noggranna med att skriva ner sina recept och sÀtta in i ett kartotek.

– Men det har vi blivit slarviga med pĂ„ senare tid, sĂ€ger Olle Eliardsson.

Att nÄgon av medlemmarna skulle slarva bort en trÀff med Gubbhyllan finns det dock ingen risk för. TvÀrtom lÀngtar de till varje tillfÀlle och fÄr abstinens de veckor de inte ses.

Deras fruar har inspirerats och sjÀlva bildat tjejgÀnget Kvinnor skapar, som ses pÄ onsdagar, och Gubbhyllans trevligheter och sammanhÄllning har flera gÄnger fÄtt förfrÄgningar frÄn personer som vill vara med.

– Vi vĂ€lkomnar dem som vill starta liknande grupper och de fĂ„r gĂ€rna ta efter vĂ„r idĂ©, men vi tycker att det Ă€r lagom att vara sex personer i vĂ„r grupp och dĂ€rför sĂ€ger vi nej till andra som vill vara med, sĂ€ger Kurt Eriksson.

SÄ har grytan puttrat klart och det Àr dags att ta för sig. Gubbarna lÄter maten tysta mun och för en kort stund Àr det bara bestickens slammer mot tallrikarna som hörs. Men nÀr den vÀrsta hungern lagt sig börjar diskussionerna igen. Den hÀr gÄngen om fotboll, speedway och den kommande fisketÀvlingen OktobergÀddan.

SamtalsÀmnena tar aldrig slut.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om