De vill tillbaka till Gimo

Flytten till Hargshamn har begränsat livet för familjen Mohamed-Musalam. Utan körkort och bil är de helt beroende av de få bussar som passerar.

Familjen Mohamed-Musalam kommer ursprungligen från Eritrea, men sitter nu fast i en lägenhet i Hargshamn. Från vänster Abdelfattah, Rufaida, mamma Sumeya med Asim i knät, Mazin, Mutaz, Ahmed och pappa Abdu.

Familjen Mohamed-Musalam kommer ursprungligen från Eritrea, men sitter nu fast i en lägenhet i Hargshamn. Från vänster Abdelfattah, Rufaida, mamma Sumeya med Asim i knät, Mazin, Mutaz, Ahmed och pappa Abdu.

Foto: Ingela Söderman

Hargshamn2019-08-18 08:00

Förtvivlan är stor i den lilla trerummaren i Hargshamn, där familjen Mohamed-Musalam från Eritrea – mamma Sumeya, pappa Abdu och sex barn i åldrarna 2–11 år – bor sedan ett halvår tillbaka.

– När vi kom till Sverige i januari 2018 fick vi först bo i Gimo, men i mars i år var vi tvungna att flytta hit till Hargshamn, säger Abdu Musalam genom familjens vän Aisha Hamad.

Familjen hade då skapat sig en fungerande tillvaro i Gimo; där föräldrarna läser SFI på Bruksgymnasiet, de tre äldsta barnen går på Hammarskolan och de tre yngsta tillbringar dagarna på Diamantens förskola.

– Barnen gick på fotbollsträningar och hade kompisar att leka med. Vi ville inte alls flytta, men kommunen sa att vi inte hade något val.

Flytten till Hargshamn har begränsat familjens liv.

Ingen av föräldrarna har körkort, vilket betyder att alla resor till och från hemmet måste ske med buss. Men den enda busslinje som trafikerar Hargshamn, linje 857, har en sparsamt tilltagen busstidtabell och föräldarna känner därför en stor stress över att hinna lämna och hämta barn, själva gå i skolan, handla mat och annat familjen behöver och sedan också hinna med den sista bussen hem vid 19-tiden på kvällen.

– Det har hänt att vi har fått övernatta på busstationen i Östhammar, säger Sumeya Mohamed, också hon genom vännen Aisha Hamad.

Familjens önskan är att få flytta tillbaka till Gimo eller till en annan ort i Östhammars kommun där busstrafiken fungerar bättre och det finns en livsmedelsaffär.

– Jag vill spela fotboll igen och kunna vara med mina kompisar, säger tioåriga Ahmed.

Anna-Karin Bexelius, som är enhetschef på kommunens arbetsmarknadsenhet, medger att kommunikationerna till och från Hargshamn är dåliga.

– Problemet är dock större än det vi själva kan styra över då Migrationsverket varje år ålägger oss att ta hand om ett visst antal flyktingar, samtidigt som vi inte har tillräckligt med bostäder att erbjuda.

Östhammars kommun har några tillfälliga lägenheter, så kallade slusslägenheter, dit de flyktingar som kommer först får bo.

När det blir en annan lägenhet ledig måste de acceptera en flytt dit för att bereda plats för nyanlända, oavsett var i kommunen den lägenheten finns.

– Jag kan inte kommentera enskilda ärenden, men om en familj inte är nöjd med den bostad vi kunnat erbjuda finns alltid möjligheten att ordna ett eget boende, säger Anna-Karin Bexelius.

Tillbaka till familjen Mohamed-Musalam i Hargshamn.

I lägenheten sitter pappa Abdu – som gått några år i skola i hemlandet och som nu kan några ord svenska – och mamma Sumeya – som är analfabet och har mycket svårt för såväl bokstäver som siffror – och känner sig övergivna.

De kan inte förstå hur de själva ska kunna hitta en annan bostad, någon annanstans, men de vill komma in i det svenska samhället. Hitta andra vuxna att umgås med, ge barnen en chans att återigen spela fotboll och vara med kompisar, bo där de har möjlighet att gå till livsmedelsaffären och lätt kunna ta bussen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om