Rune Löfberg, 73 år och som bor i Harg, är inne på sin tjugoandra säsong som starter i Rospiggarna. Den här kvällen har Rospiggarna hemmamatch mot Lejonen i Parken i Hallstavik och över 2 800 betalande personer har kommit för att följa matchen.
Visst, speedwayförarna drar till sig blickarna i denna sport. Men det finns flera personer med olika uppgifter under en speedwaymatch som också är viktiga.
Rune Löfberg är en sådan. Som starter ska han tillsammans med de två andra i startergänget, Fredrik Garborg och Per Kallenmark, se till att speedwaymatchen fungerar och flyter på, se till att förarna står korrekt framme vid "tejpen", startgrinden, så att domaren kan låta starten gå.
Startern ser också till att all utrustning som till exempel, startband, signalflaggor, krita, krattor, uteslutningsskivor och att 2-minutersklockan är inkopplad och fungerar.
– Det var en ren tillfällighet att jag blev intresserad av speedway och att jag blev starter, berättar Rune Löfberg omgiven av ljuden och doften av speedway, metanol och smattrande motorer.
Om det inte hade varit för att Rune Löfberg hade köpt en bil med Rospiggarnas dekal på vindrutan så hade han sannolikt inte stått här.
– Jag ville ta reda på vad märket på rutan handlade om och blev nyfiken. Så jag åkte upp till Orionparken för att se en av Rospiggarnas matcher. Jag blev störtförälskad direkt!
Första speedwaymatchen såg han år 1988. Sedan gav det ena det andra.
– Jag blev så tokig i speedway så att jag började gå på träningarna. Rospiggarna hade då Anders Michanek som tränare. Någon kom fram till mig och sa ”kan inte du hjälpa till och dra ner grinden på en tävling?”. Jovisst, svarade jag och på den vägen är det.
Som starter står han på ”linjen” vid starten och ser till att speedwayförarna står rätt innan de släpps iväg. Startgrinden måste fungera och förarna stå högst tio centimeter från grinden. Om de står längre ifrån och får ”rull” kommer förarna lättare upp i hastighet. Starten är viktig för förarna, det gäller att vara först i första svängen.
– De måste stå på rätt plats. De får inte komma över med styret på den andres bana, då kan de haka i varandras cyklar, men visst försöker de. Det har blivit bättre sedan tvåminutersregeln infördes, men det gäller att ha ordentlig koll och vara bestämd. Man får inte vara för petig heller, man måste vara smidig. När alla står rätt drar jag ner armarna och går framåt. Sedan kan jag känna hur kolstybben sticker på ryggen.
– Man måste vara koncentrerad för att räkna varv. Det har hänt att förare missat och lagt av efter tre varv - eller kört ett femte, fast det hör till ovanligheterna, säger Rune.
För den oinvigde kan det tyckas märkligt att förarna inte kan hålla ordning på varven, men det går fort i speedway. Ett varv körs på femton sekunder.
Flera saker håller Rune Löfberg kvar som starter. Kärleken till speedway, hans mamma Elsa, hon blev nästan 90 och var en hängiven speedwayfantast och stjärnföraren Andreas Jonsson som kör för Rospiggarna och i Grand Prix.
– Det var faktiskt mamma Elsa som fick Andreas att fortsätta att köra speedway när han var i knatteåldern. Efter en incident då han skadades ville några anhöriga att han skulle sluta köra speedway. Andreas skulle få tusen kronor för att göra något annat. Mamma lyckades få berörda parter att inse att det var bättre att Andreas fortsatte med sporten, hellre än att köra omkring med moppe i samhället, säger Rune som är kusin med Andreas mamma.
På den t-tröja Rune bär har han tryckt texten Elsa - En Levande Speedway Angår.
– Jag skulle vilja införa någon aktivitet på Rospiggarnas hemmamatcher som knyter an till mamma Elsa. Varför inte lotta ut en vinst till en liten flicka i publiken att få sitta bak på speedwaycykeln ett varv efter varje tävling? Det ska jag försöka lansera, säger Rune som alltid blir tagen av den härliga stämningen på matcherna - och att respektive klubbs hejaklackar aldrig bråkar.
Rune Löfberg har både Rospiggarnas dekaler på vindrutan och har skaffat ORION som namn på sin registreringsskylt på bilen. Ja, han är hopplöst förtjust i speedway och i Rospiggarna.
christer.bergstrom@unt.se