15 konstnärer i föreningen Nordic wildlife art skildrar i sina motiv fåglar och djur i en hotad miljö i ständig förändring.
Två av utställarna, Torbjörn Forsberg och Lennart Pettersson var konservatorer i många år. Senare i livet blev övergången allt tydligare att gå mot det konstnärliga; att gestalta och uttrycka vilda djur och fåglar i skulpturer.
Lennart Pettersson gör skulpturer i trä. Torbjörn Forsberg med särskild kärlek i brons.
Två nummer som Lennart Pettersson visar är en Mauritiusfalk och Nya Zeeländska vaktlar. De sista vaktlarna på Nya Zeeland sägs ha funnits på 1870-talet. Mauritiusfalken finns visserligen kvar, men har haft det tufft. I dag finns omkring 400 individer kvar, som mest fanns omkring ett tusen.
– Jag attraheras att gestalta hotade och utrotade arter. Om jag gör en koltrast kan ju vem som helst se den i verkliga livet. Det är en utmaning att göra arter som inte längre finns på ett så naturtroget sätt, säger Lennart Pettersson.
En skulptur i brons som Torbjörn Forsberg ställer ut är en havsörn som stryper sitt byte, en ejder. Havsörnen ser så levande ut när han fångar sitt byte i flykten, i ögonblicket. Torbjörn Forsberg har ett särskilt förhållande till Harg. Han jagade här och till Hargs Godsförvaltning gjorde han skulpturerna älg och råbock i naturlig storlek.
Modeller för hans konstnärliga arbeten kan vara tärnor, grodor, ankor, uttrar, havsörn, vildsvin och många andra djur ur faunan. Med skulpturerna vill han skildra förändringar i djurriket.
Hela Järnboden med dess fyra våningar är fylld av djurmotiv. På tredje våningen ställer motorsågskonstnären Hans Gustafsson ut sina alster. Havsörnen är en modell som flera av utställarna tagit till sig, så även Hans Gustafsson. Han gick med i Nordic wildlife art för tio år sedan.
– Någon uppmanade mig att söka medlemskap och eftersom jag gestaltar djur i mina skulpturer och målningar var det naturligt, säger Hans Gustafsson som är skogsarbetare i grunden.
Han märkte snart att han hade en naturlig känsla för form och att gestalta med motorsåg. Han skulpterar gärna i alm, därför att det träslaget ger sådan fin färg och är hållbart.
Nordic wildlife art vill öka intresset för djur-, natur- och landskapskonst. Föreningen verkar också för att öka vänskapsutbytet mellan konstnärerna och för att uppmuntra unga konstnärer som arbetar med det vilda i naturen som motivkrets.