Egentligen hade han inte alls några planer på att byta jobb. Dan Glöde trivdes som chef på Mellanskog och med sitt liv i Uppsala. Men så ringde en rekryteringsfirma och berättade att Hargs bruk sökte ny vd när den tidigare – Ulf Dietrichson – skulle gå i pension.
– Då blev jag definitivt intresserad och nu är jag här, säger Dan Glöde.
Han tillträdde den 1 mars och än så länge pendlar han till jobbet från bostaden i Uppsala. Men när makarna Dietrichson flyttar från jägmästarbostaden i juni och den sedan renoverats lite är tanken att Dan Glöde och hans familj ska bosätta sig i Harg.
– Jag är gift, har en son som är sjutton och en dotter som snart fyller tretton. Kanske kommer vi att ha en lägenhet i Uppsala under barnens skolgång, men förhoppningen är att vi alla ska kunna bo tillsammans på sikt, säger han.
Att få chansen till ett liv på landet, med arbetsuppgifter som passar honom som handen i handsken, ser han som ett stort privilegium. Och att dessutom få verka i en unik bruksmiljö med snart 350 år av kontinuelig drift är en ynnest.
– De flesta andra vallonbruken ägs i dag av staten och bevaras som museer, men Hargs bruk är privatägt och fortfarande aktivt. Det är systrarna Simone Beck-Friis och Beata Beck-Friis Friberg som äger bruket och de gör en stor kulturgärning genom att hålla bruksmiljön intakt, säger Dan Glöde.
Verksamheten vid Hargs bruk vilar på flera ben, där skogsbruket är det som ger mest intäkter. 19 000 hektar skog hör till bruket och till det kommer sedan 1 200 hektar åkermark, som förser de 500 köttdjuren på gårdarna Löhammar och Löta med foder året om.
– I många år arrenderades lantbruken ut, men sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka driver vi dem i egen regi. Det är spännande och målet är förstås att vi ska kunna trimma verksamheten oavsett om det gäller spannmål och vall eller köttdjur.
Ungefär 450 fastigheter, såväl bostäder för sommar- eller åretruntboende som ekonomibyggnader och kulturbyggnader med tillhörande miljöer, finns också i Hargs bruks ägo. De flesta hyrs ut, men en del lånas också ut till exempelvis kulturaktiviteter.
– Ägarna är positiva till kulturevenemang och upplåter därför Bruksgården till utställningar och smedjan samt en lada i Adolfsdal till en kör som sätter upp spel av olika slag, säger Dan Glöde och fortsätter:
– Tidigare var det också aktivitet i Järnboden, men sedan kom brandskyddsmyndigheten med så många krav att det inte var möjligt längre. Vi har dock givit en konsult i uppdrag att se om det går att lösa på något vis, för den lokalen är så bra för konstutställningar och hantverk.
Slutligen är jakt och viltvård en central del i verksamheten vid Hargs bruk. På 3 000 hektar – motsvarande 15 procent av den totala jaktarealen – ordnas sälj-jakter, där kunderna betalar för att få komma och jaga och dessutom får hjälp av brukets anställda jägare. Övrig mark arrenderas ut till olika jaktlag i området och de sköter sedan jakten på egen hand.
Flera vilthägn finns också. Ett med kronhjortar och mufflonfår, ett med bara kronhjortar och ett med kronhjortar, dovhjortar, mufflonfår och vildsvin. I det sistnämnda jagas det, de andra två är enbart till för beskådan. Som vd ser nu Dan Glöde som sin viktigaste uppgift att optimera helheten vid Hargs bruk. Att bevara kulturmiljön och utveckla de olika verksamheterna.
Dessutom ser han fram emot kommande jakter. Han har jagat sedan han var 16 och helst jagar han klövvilt tillsammans med sin hund Sally. Hon är en blandras mellan gråhund och wachtel och hon är dessutom alltid med husse på jobbet.
– Hela mitt yrkesverksamma liv har jag kunnat ha hund med mig på jobbet. Det är få förunnat, säger han.