Efter vargattackerna – flera ansökningar om skyddsjakt

Efter de senaste veckornas vargattacker har länsstyrelsen fått in tre ansökningar om skyddsjakt. "Just nu ser vi över alla möjligheter", säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare.

Sebastian Olofsson är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län. Länsstyrelsen tror att det är flera vargar som ligger bakom attackerna.

Sebastian Olofsson är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län. Länsstyrelsen tror att det är flera vargar som ligger bakom attackerna.

Foto: Felicia Andreasson

Harbo2021-08-31 19:30

De senaste två veckorna har flera djurägare i Uppland fått sina får dödade i vargattacker. För två veckor sedan dödades 17 får i en misstänkt vargattack i Tärnsjö och i helgen inträffade två nya vargangrepp, den här gången i Björklingetrakten och Harbo.

Nu har Länsstyrelsen i Uppsala län fått in tre ansökningar om skyddsjakt, men det är ännu inte beslutat om det kommer att bli av.

– Just nu ser vi över alla möjligheter, inklusive skyddsjakt. Vi hanterar alla ansökningar skyndsamt, men jag kan inte ge någon exakt dag eller tid när vi har hanterat dem, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Har oroliga djurägare hört av sig till er på länsstyrelsen?

– Ja, vi har fått en del mejl och samtal med frågor om vad som har hänt, vad som händer nu och hur man kan skydda sina djur.

undefined
Sebastian Olofsson är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län. Länsstyrelsen tror att det är flera vargar som ligger bakom attackerna.

Länsstyrelsen tror att det rör sig om flera vargar och väntar nu svar på DNA-prover som tagits på fåren. Svaren på DNA-proverna kommer även visa om det är vargar från samma revir.

– De är inskickade som akutprov så de ska analyseras så snart som möjligt, säger Sebastian Olofsson.

En av dem som drabbats av den senaste tidens vargattacker är lantbrukaren Anna Pärnebjörk i Harbo, som i fredags förlorade ett trettiotal får.

– Vi upptäckte det på eftermiddagen när vi gick ut för att kolla till fåren och ge dem extra foder. Många av tackorna var dräktiga och skulle lamma i början av september, säger hon.

Vad tänkte du när du såg vad som hade hänt?

– Jag blev väldigt praktisk och ringde direkt till min man som kom dit med transport, och så ringde vi till länsstyrelsen. Vi började hämta hem alla djur som såg ut att kunna röra sig och när länsstyrelsen kom började vi avliva de som var svårt skadade men levde.

undefined
Länsstyrelsen tror att det är flera vargar som ligger bakom attackerna.

Anna Pärnebjörk berättar att hon blev rörd över hur många som ville hjälpa till efter händelsen.

– Det var jättemånga som kom hit med transport för att köra bort alla döda får, och länsstyrelsen och veterinären var också helt fantastiska. Det var en otrolig uppslutning, alla bara tog tag och jobbade.

Innan vargattacken hade de ungefär 90 får totalt, och förutom de cirka 30 som dödades är åtta skadade.

– Det är tveksamt om vissa kommer klara sig, men vi hoppas. Av de som överlevde får vi se om de kommer kunna lamma eller om de har kastat sina foster, säger Anna Pärnebjörk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!