Oro pÄ förskola efter larm om ohÀlsosam luft

Halsont, huvudvÀrk och förvÀrrad astma. BÄde barn och personal har pÄverkats av ohÀlsosamma Àmnen som hittats i luften pÄ förskolan i Harbo. Nu ska lokalerna saneras.

Jessica Pettersson och Ann-Christin Jansson jobbade bÄde pÄ Harbo förskola 2016, dÄ lokalerna sanerades pÄ ohÀlsosamma Àmnen. Nu mÄste lokalerna saneras igen.

Jessica Pettersson och Ann-Christin Jansson jobbade bÄde pÄ Harbo förskola 2016, dÄ lokalerna sanerades pÄ ohÀlsosamma Àmnen. Nu mÄste lokalerna saneras igen.

Foto: Ebba Örn

Harbo2019-10-12 20:03

Det Àr bara tre Är sedan lokalerna Tegelbacken pÄ Harbo förskola sanerades senast. Liksom nu hade dÄ barn och personal fÄtt problem som sega förkylningar och ökade besvÀr av astma och allergi. Det visade sig att anledningen var ohÀlsosamma Àmnen i luften, som orsakats av en kemisk reaktion frÄn fukt frÄn golven.

FörskolelÀraren Ann-Christin Jansson mÀrkte av nÄgot i byggnaden redan nÀr hon började jobba pÄ Harbo förskola för fyra Är sedan.

– Jag blev hes och fick hosta. Efter saneringen 2016 blev det bĂ€ttre, men nu har det blivit sĂ€mre igen. För nĂ„gra i personalen pĂ„ fritids som har astma Ă€r det Ă€nnu vĂ€rre, de kan knappt vara i lokalerna.

DÄ, 2016, kunde Hebyfastigheter konstatera att de hÀlsopÄverkande Àmnena var begrÀnsade till de tvÄ lokaler som sedan sanerades. Men nÀr nu personal och barn började mÄ dÄligt igen insisterade förskolan och fritids pÄ att fastighetsbolaget skulle göra nya mÀtningar. Proverna visade att byggnaden drabbats av samma fuktrelaterade problem igen, fast den hÀr gÄngen i en annan del av fastigheten.

Barnskötaren Jessica Pettersson jobbade ocksÄ pÄ förskolan vid förra saneringen och har kÀnt sig tung i huvudet pÄ sistone.

– Men jag vet inte om det Ă€r pĂ„ grund av luften eller ventilationen som inte heller Ă€r bra. Luften kĂ€nns instĂ€ngd, vi har pĂ„talat det vid flera tillfĂ€llen. Jag Ă€r orolig över hur min hĂ€lsa Ă€r om tio Ă„r om vi ska vara kvar i de hĂ€r lokalerna.

– Man har ju en oro nĂ€r det visar sig att det finns ohĂ€lsosamma Ă€mnen i luften igen, vad finns det i vĂ„ra lungor? Jag vill fĂ„ en riktig hĂ€lsoundersökning, fyller Ann-Christin Jansson i.

Den hÀr fredagen Àr Jenny Essén Johansson, rektor för Harbo förskola, pÄ plats pÄ Tegelbacken för att göra en riskanalys.

– Det hĂ€r Ă€r inte en hĂ„llbar verksamhet och ingen bra arbetsmiljö för barnen och för pedagogerna. Prio ett just nu Ă€r att hitta alternativa lokaler sĂ„ fort som möjligt för att kunna ge en trygg och bra verksamhet.

Hennes plan Àr att flytta pÄ bÄda de förskolegrupper som har verksamhet i huset, trots att det bara Àr en av avdelningarna som ska saneras.

– Vi samarbetar mycket mellan avdelningarna. Nu verkar det som att vi kan lĂ„na lokaler av kyrkan och Ă€ven kunna nyttja den andra förskolan som finns i Harbo under den hĂ€r tiden. Och pĂ„ sikt hoppas jag att vi kan fĂ„ en ny förskola i Harbo.

"Det hÀr Àr inte en hÄllbar verksamhet", sÀger förskolans rektor Jenny Essén Johansson.
"Det hÀr Àr inte en hÄllbar verksamhet", sÀger förskolans rektor Jenny Essén Johansson.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!