Oro på förskola efter larm om ohälsosam luft

Jessica Pettersson och Ann-Christin Jansson jobbade både på Harbo förskola 2016, då lokalerna sanerades på ohälsosamma ämnen. Nu måste lokalerna saneras igen.
Jessica Pettersson och Ann-Christin Jansson jobbade både på Harbo förskola 2016, då lokalerna sanerades på ohälsosamma ämnen. Nu måste lokalerna saneras igen.

Halsont, huvudvärk och förvärrad astma. Både barn och personal har påverkats av ohälsosamma ämnen som hittats i luften på förskolan i Harbo. Nu ska lokalerna saneras.

Harbo 12 oktober 2019 20:03

Det är bara tre år sedan lokalerna Tegelbacken på Harbo förskola sanerades senast. Liksom nu hade då barn och personal fått problem som sega förkylningar och ökade besvär av astma och allergi. Det visade sig att anledningen var ohälsosamma ämnen i luften, som orsakats av en kemisk reaktion från fukt från golven.

Förskoleläraren Ann-Christin Jansson märkte av något i byggnaden redan när hon började jobba på Harbo förskola för fyra år sedan.

– Jag blev hes och fick hosta. Efter saneringen 2016 blev det bättre, men nu har det blivit sämre igen. För några i personalen på fritids som har astma är det ännu värre, de kan knappt vara i lokalerna.

Då, 2016, kunde Hebyfastigheter konstatera att de hälsopåverkande ämnena var begränsade till de två lokaler som sedan sanerades. Men när nu personal och barn började må dåligt igen insisterade förskolan och fritids på att fastighetsbolaget skulle göra nya mätningar. Proverna visade att byggnaden drabbats av samma fuktrelaterade problem igen, fast den här gången i en annan del av fastigheten.

Barnskötaren Jessica Pettersson jobbade också på förskolan vid förra saneringen och har känt sig tung i huvudet på sistone.

– Men jag vet inte om det är på grund av luften eller ventilationen som inte heller är bra. Luften känns instängd, vi har påtalat det vid flera tillfällen. Jag är orolig över hur min hälsa är om tio år om vi ska vara kvar i de här lokalerna.

– Man har ju en oro när det visar sig att det finns ohälsosamma ämnen i luften igen, vad finns det i våra lungor? Jag vill få en riktig hälsoundersökning, fyller Ann-Christin Jansson i.

Den här fredagen är Jenny Essén Johansson, rektor för Harbo förskola, på plats på Tegelbacken för att göra en riskanalys.

– Det här är inte en hållbar verksamhet och ingen bra arbetsmiljö för barnen och för pedagogerna. Prio ett just nu är att hitta alternativa lokaler så fort som möjligt för att kunna ge en trygg och bra verksamhet.

Hennes plan är att flytta på båda de förskolegrupper som har verksamhet i huset, trots att det bara är en av avdelningarna som ska saneras.

– Vi samarbetar mycket mellan avdelningarna. Nu verkar det som att vi kan låna lokaler av kyrkan och även kunna nyttja den andra förskolan som finns i Harbo under den här tiden. Och på sikt hoppas jag att vi kan få en ny förskola i Harbo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa