Nu vill fler leva som Linda – mer självförsörjande

Sedan fem år tillbaka driver Linda Elvingson, 36, Ängsholmens gårdsmejeri, ett småskaligt familjeföretag i Harbo. Under pandemin har deras sätt att leva fått stor uppmärksamhet, allt fler vill driva självhushåll: "De vill leva som bilden av hur det är att driva ett självhushåll".

Linda Elvingson menar att det är fint att folk vill leva som de gör men samtidigt tror hon inte att de förstår vilket hårt arbete det innebär.

Linda Elvingson menar att det är fint att folk vill leva som de gör men samtidigt tror hon inte att de förstår vilket hårt arbete det innebär.

Foto: Henny Bucht

Harbo2021-04-19 20:30

När UNT rullar in på gården i Harbo möts vi av ett varmt välkomnade. Linda och hennes pappa Pontus Elvingson, 63, bjuder oss rätt in i ladugården där några av bufflarna, som nyligen kalvat, står.

– Bufflar är speciella djur som är väldigt vänliga när man lärt känna dem, säger Pontus Elvingson, som har hand om de 40-tal bufflar som finns på gården.

Djurskötseln är enligt familjen en mycket viktig del av jobbet på gården.

– Vi har alla olika roller och pappas del att sköta ladugården och djuren är minst lika viktigt som mitt och Jonas jobb inne på mejeriet, säger Linda Elvingson.

undefined
"Bufflar är speciella djur som är väldigt vänliga när man lärt känna de", säger Pontus Elvingson.

I mejeriet arbetar Linda tillsammans med sin make Jonas Elvingson, 32. Sedan 2011 har de tillverkat ostar av buffelmjölken, bland annat mozzarella och eldost, som är en svensk variant av halloumi. Linda berättar att det i början var svårt att marknadsföra produkterna men att sociala medier hjälpt till att nå ut till kunder.

– Nu säljer vi också mycket på Reko-ringar och det funkar väldigt bra. Det är något som blivit stort nu under pandemin.

Reko-ringar är en handelsplats mellan lokala småskaliga handlare och konsumenter där kommunikationen sker via sociala medier.

– Vi trodde att vi skulle vara tvungna att stänga butiken under pandemin. Men de gånger vi hade öppet förra året hade vi kö och den trenden har hållit i sig under hela pandemiåret, säger hon.

undefined
I mejeriet arbetar Linda tillsammans med sin make Jonas Elvingson.

Men något som Linda också märkt av är att pandemin gjort att människor i större skala vill leva ett liv ute på landet, där de kan producera egen mat och ha en egen trädgård.

– Folk hör av sig och säger att de vill leva som oss, de ser framför sig att det ska vara härligt. Det är fint att de vill leva som vi gör men de kanske inte ser att vi kliver upp fem på morgonen och hämtar mjölk och kommer hem sju på kvällen.

undefined
Linda Elvingson driver sedan fem år tillbaka Ängsholmens gårdsmejeri. Där tillverkar de ost av buffelmjölken på gården.

De som hör av sig har ofta en romantiserad bild av hur det är att driva ett självhushåll.

– Det kan vara ganska provocerande att folk vill leva som oss, de vill leva som bilden av hur det är att driva ett självhushåll. Men det ser inte allt hårt arbete bakom det, säger Jonas Elvingson.

Samtidigt har de valt att leva som de gör.

– Det är kul att ha ett mejeri för att vi får bestämma och utveckla själva. Annars skulle vi aldrig syssla med det här, säger Linda.

undefined
Ängsholmens gårdsmejeri är ett familjeföretag där Linda driver mejeriet och pappan Pontus Elvingson har hand om djuren på gården.
undefined
På gården finns ett 40-tal bufflar som producerar buffelmjölk som sedan blir till ost i mejeriet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!