Harbobor tar strid för Kvarstarundan – igen

Det är några år sedan Kvarstarundans vara eller icke vara var uppe för diskussion. Nu oroas Harbobor åter för att hållplatserna ska plockas bort.

Lisa Blomé, ordförande för Harbo sockenråd, har skrivit ett medborgarförslag till Heby kommun om att kämpa för Kvarstarundan i kontakt med Trafikverket och Region Uppsala.

Lisa Blomé, ordförande för Harbo sockenråd, har skrivit ett medborgarförslag till Heby kommun om att kämpa för Kvarstarundan i kontakt med Trafikverket och Region Uppsala.

Foto: Ebba Örn

Harbo2020-03-03 06:00

Buss 844 sträcker sig längs väg 272 mellan Uppsala och Östervåla. Först i Harbo lämnar bussen länsvägen och tar vägen genom samhället. Avstickaren brukar kallas för Kvarstarundan, en runda som Trafikverket för tre år sedan ville stryka och i stället ersätta med nya hållplatser längs 272:an. Förslaget mötte kritik och myndigheten backade, Kvarstarundan blev kvar.

Men nu kan hållplasterna vara i riskzonen för att plockas bort igen. Efter ett regionpolitiskt beslut pågår i dag en så kallad åtgärdsvalsstudie av sträckan mellan Uppsala och Östervåla, ett arbete som Trafikverket gör i samråd med UL samt Heby kommun och Uppsala kommun. Längs samma sträcka görs även en hållsplatsutredning, för att se om det finns behov av nya hållplatser utmed vägen och om andra hållplatser kan tas bort.

Utredningen har väckt en gammal oro till liv igen bland Harbobor.

– Vi förstod för några veckor sedan att frågan om att eventuellt plocka bort hållplatserna längs Kvarstarundan är aktuell igen. Det skulle få konsekvenser för många om busslinjen dras utanför Harbos centrum. Längs med Kvarstarundan finns skola och förskola, kyrkan, idrottsplats och bostäder, säger Lisa Blomé, ordförande för Harbo sockenråd.

Att sockenrådet drar slutsatsen att Kvarstarundan kan ryka beror på att länsbussar inom regionen numera ska gå så raka sträckor som möjligt, avstickare från huvudvägen ska helst undvikas. Men något beslut i frågan är ännu inte fattat, påpekar UL:s presschef Helena Klange.

– Syftet med åtgärdsvalsstudien (ÅVS) är att titta på hur trafiken bäst kan flöda längs den här sträckan. Helst ska våra bussar gå den snabbaste vägen, men i en ÅVS tittar man på olika möjligheter för förbättring, säger hon.

– Längs Kvarstarundan vet jag till exempel att det är ganska trångt på vissa ställen. Man väger alltid in flera perspektiv, exempelvis hur många som berörs och hur man gör det mest säkert för bussen att ta sig fram, fortsätter Helena Klange.

Tidigast i december kan åtgärdssvalstudien vara klar. Men redan nu har Lisa Blomé författat ett medborgarförslag till Heby kommun, där sockenrådet uppmanar kommunen att ta strid för att behålla avstickaren.

– Det vi pekar på är att det finns behov av den här sträckan och att det behövs en ordentlig analys av vilka som skulle beröras om rundan ströks, innan beslut fattas, säger Lisa Blomé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!