Det var vid en sjukskrivning i samband med en enklare operation nyligen som Harbobon Hans-Göran Björk, egen företagare i redovisningsbranschen, fick beskedet från Försäkringskassan att han inte kunde välja antalet karensdagar – utan skulle få sju karensdagar på sin sjukskrivning.
– Jag informerades då om att lagen ändrats så att personer som driver egna företag som enskild firma eller i handels- och kommanditbolagsform automatiskt tvingas till sju karensdagar – om de är över 55 år, berättar Hans-Göran Björk, som själv är 58 år.
Lagändringen ser han som både ologisk och orättvis. För Hans-Göran Björk, som nyligen var sjukskriven i två veckor, betydde de sju karensdagarna en halvering av sjukpenningen.
– Kontentan av de nya reglerna är att 55-åringar och äldre som driver företag alltså inte får vara sjuka på samma villkor som andra. Jag förstår inte logiken, säger han.
Därför har han också skickat in en formell anmälan om åldersdiskriminering till Diskrimineringsombudsmannen där han vill få utrett om staten och Försäkringskassan genom de här reglerna gör sig skyldiga till åldersdiskriminering.
Eva-Lotta Germundsson, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, bekräftar den aktuella lagändringen, som i sin nuvarande form trädde i kraft i januari 2013. Men hon poängterar att den aktuella gruppen av företagare under en övergångsperiod fram till 30 april 2013 hade möjlighet att aktivt gå in och sänka antalet karensdagar, något som annars inte är möjligt på grund av åldersvillkoret.
– Vi gick ut med massutskick till de företagare som hade en registrerad inkomst hos Försäkringskassan, vi sände pressmeddelanden och vi gick ut med informationen på vår hemsida om saken. Men de som inte aktivt anmälde att de ville sänka antalet karensdagar har sedan dess låst sig till sju karensdagar, förklarar hon.
Hon berättar också att den nämnda lagregeln varit uppe till diskussion i bland annat riksdagen.
– Det har diskuterats huruvida den här lagtexten är åldersdiskriminerande eller inte men hittills har riksdagen gett ett undantag för den aktuella lagen, berättar hon.
Hans-Göran Björk ser DO-anmälan framför allt som ett sätt att lyfta fram frågan i offentlighetens ljus.
– Att straffa en viss åldersgrupp som driver företag är naturligtvis både diskriminerande och orättvist. För mig är det här ett solklart fall av åldersdiskriminering och en grov kränkning både mot mig som enskild och mot hela åldersgruppen., säger Hans-Göran Björk.