Under höstlovet flyttade de äldre barnen på Harbo förskola ut ur sina lokaler. Anledningen var att delar av fastigheten drabbats av mögel och måste rivas, något som tidningen skrivit om tidigare.
De två avdelningarna, sammanlagt 37 barn, flyttade in i till Klockängen, fastigheten där de yngre barnen håller till. Harbo kyrka har även lånat ut sin källare till förskolan.
Men nu höjs upprörda föräldraröster om lösningen.
– Det säger sig självt att alla barnen inte kan vara inne samtidigt. Även om halva gruppen är ute så ska barnen samsas om en toalett. I går kräktes ett barn i hallen vid toaletten. Det blir en väldig smittorisk när alla 37 barnen ska passera där, säger Annika Carlström, mamma till ett barn på förskolan.
Hennes egen dotter tycker att det är spännande med lokalbytet: ny utomhusmiljö, nya leksaker och de äldsta barnen får dessutom gå upp till skolan för att äta lunch.
Men som förälder anser Annika Carlström att situationen är ohållbar och menar att pedagogerna kämpar för att få verksamheten att fungera. Under torsdagskvällen publicerade hon ett inlägg om situationen på Facebook.
– Så här får det bara inte gå till. Står kommunen för det här, vet de ens hur barnen har det? River ni barnens lokaler måste ni bygga nytt, säger hon.
Hennes inlägg har nått fram till förskolans rektor Jenny Essén Johansson. Hon skriver i ett mejl till tidningen att hon blir frustrerad över att föräldrarna inte har kontaktat henne.
– Jag förstår att det är rörigt. Nya rutiner och arbetssätt ska tillämpas och det blir ofta svårt i början. Men halva barngruppen nyttjar kyrkans lokaler. Vi har aldrig 37 barn inne i lokalen och vi har tre toaletter plus personaltoalett, skriver Jenny Essén Johansson.
Annika Carlström säger att det visserligen finns tre toaletter på avdelningen men att två av dem är i en annan del av lokalerna, där de yngre barnen är och de äldre barnen inte vistas.
– Och annars får man ju räkna på ytterligare 15 barn som delar på tre toaletter, så 52 barn på tre toaletter. Det är ju också på tok för lite. Vi är flera föräldrar som tycker att det är en katastrof, säger hon.
Susanne Larsson-Pajuvirta är verksamhetschef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Heby kommun. Hon förklarar att hon sitter i möte under fredagen angående centraliseringen av skollokaler i Heby kommun i stort och att hon inte kan svara på frågor förrän på måndag.