"Han var för sen på bollen"

En viss besvikelse återfinns bland Uppsala läns liberaler efter att Erik Ullenhag hoppat av striden om partiledarposten.

25 juni 2019 15:10

På tisdagen gick Uppsalasonen Erik Ullenhag ut med att han inte längre kandiderar till ordförandeposten för Liberalerna. I stället ser det ut som att Nyamko Sabuni blir partiets nästa ledare.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Erik Ullenhag att ”Mitt syfte var hela tiden att ena partiet, men i ett läge där många verkar vilja ha en annan politisk inriktning än den jag söker mandat för, är risken att splittringen ökar om jag fortsätter min kandidatur". Beskedet kommer tre dagar före Liberalernas landsmöte på fredag, då partiet skulle rösta om vem som ska leda partiet i framtiden.

Malin Sjöberg Högrell, regionråd och ordförande för Liberalerna i Uppsala län stöttade Ullenhags kandidatur.

– Jag tycker att det är tråkigt. Principiellt är det bra med flera kandidater att välja mellan men jag har full respekt för hans bedömning och att han ville hoppa av, säger hon.

I sin debattartikel skickar Erik Ullenhag med ett budskap till sina partikamrater: "Ta hand om varandra. Tonen i sociala medier chockar mig faktiskt – och då är jag ändå van vid tuffa påhopp", skriver han.

Mohamad Hassan, kommunalråd och gruppledare för Liberalerna i Uppsala håller med.

– Det har varit ett jättetråkigt tonläge som inte är värdigt partiet. Jag tror det är bra att processen är över, säger han.

Vad kunde Ullenhag gjort annorlunda?

– Han var för sen på bollen, är min spontana tolkning. Nyamko Sabuni förstod att man måste vara ute i god tid och gjorde grundjobbet. Hon var ute i många föreningar, även små sådana som sällan får besök av partiledare. Det är svårt att göra det jobbet på en månad, säger Mohamad Hassan.

LÄS MER: Ullenhag: Jag är tacksam för stödet

LÄS MER: Ullenhag: Saknar stöd för att ena partietErik Windolf

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!