Nobelpris för upptäckt av hepatitvirus

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin uppmärksammar banbrytande forskning som gjort det möjligt att behandla hepatit C.

Vem eller vilka får årets Nobelpris i fysiologi eller medicin? Arkivbild.

Vem eller vilka får årets Nobelpris i fysiologi eller medicin? Arkivbild.

Foto: Robin Haldert / TT

Hälsa och sjukvård2020-10-05 13:22

Priset tilldelas Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M Rice för deras upptäckt av virus som orsakar den kroniska leversjukdomen hepatit C.

– De väckte mig 4.30 i morse. Jag hade inte ens insett att det var i dag Nobelpriset skulle delas ut. Det här är häpnadsväckande, säger Harvey J. Alter till Sveriges Radio.

Avgörande steg

Hepatit C, en form av gulsot, drabbar över 70 miljoner människor varje år och orsakar hundratusentals dödsfall.

"Årets Nobelpris belönar tre forskare som tagit ett avgörande steg i kampen mot blodöverförd hepatit, ett av våra största globala hälsoproblem. Sjukdomen orsakar kroniska leverskador och levercancer hos människor över hela världen", skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.

De kallar upptäckten banbrytande:

"Redan tidigare hade hepatit A- och B-virus upptäckts vilket var stora medicinska genombrott, men en stor andel fall av blodöverförd hepatit förblev oförklarade. Upptäckten av hepatit C-virus innebar att den kvarstående höga risken för blodsmitta kunde förklaras."

"Nobelpristagarnas upptäckt av hepatit C-virus är en milstolpe i det pågående arbetet att bekämpa virussjukdomar", skriver Nobelförsamlingen vidare.

De tre Nobelpristagarnas upptäckter ledde till utveckling av känsliga blodtester som har eliminerat risken att smittas av blodtransfusioner i stora delar av världen. Upptäckten var också ett startskott för en snabb utveckling av effektiva läkemedel mot hepatit C-virus.

– Att se så många människor bli botade är förbluffande, säger Harvey J. Alter i en intervju med Nobelkommittén efter tillkännagivandet.

Parallell till dagens pandemi

Patrik Ernfors, ledamot i Nobelkommittén, får frågan om man kan dra några paralleller mellan upptäckten av hepatit C-viruset och dagens forskning på coronaviruset.

– Jag tycker det är ganska lätt att relatera till dagens situation, säger han.

Han förklarar att det först handlar om att upptäcka viruset och sedan forska vidare. Själva upptäckten är kritisk, och i dag har forskningsmetoder utvecklats drastiskt sedan 1980-talet, när hepatit C upptäcktes.

Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen, hade lyckats få tag på två av pristagarna inför offentliggörandet.

– Jag har fått tag på två av pristagarna. Jag väckte dem och de var väldigt överraskade. De satt verkligen inte vid telefonen eftersom jag ringde dem flera gånger tidigare och fick inget svar. De blev väldigt överraskade och mållösa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!