– Det här har vi efterfrågat i 30 år, konstaterar de medlemmar i Upplands ornitologiska förening som vi möter på Björn en fredag i mitten av september.
Även om uthyrningen sker på prov så betraktar Björn-Gunnar Lagström, vd för Upplandsstiftelsen, satsningen som en milstolpe i arbetet med att bilda ett naturreservat i Björns skärgård. Själv har han varit djupt engagerad i arbetet under tio års tid. Nu ser Björn-Gunnar Lagström slutet på den långdragna processen. Upplandsstiftelsen och skogsbolaget Bergvik är överens om köpeskillingen och avtalet ligger klart i väntan på underskrift. Därefter återstår för kommunfullmäktige i Tierp att fatta det formella beslutet att bilda ett naturreservat av det 2 500 hektar stora området som innehåller både vattenområden, öar, småskär och ett stycke av fastlandet. Om allt går planenligt kan reservatet invigas under 2018.
Det är en biologiskt omväxlande skärgård med ett extremt rikt fågelliv. I området häckar bland annat Sveriges största koloni av den rödlistade skräntärnan.
– Syftet är att bevara den biologiska mångfalden, men också att ge allmänheten möjlighet att komma ut hit. Det ska inte vara ett stängt reservat, säger Björn-Gunnar Lagström.
Han är särskilt glad över att processen präglats av en så positiv dialog med samtliga berörda parter. Det gäller inte minst samarbetet med hamnföreningen i Fågelsundet och den samfällighet som äger mark i Björns skärgård.
Kjell Holmkvist, yrkesfiskare i Fågelsundet sedan 30 år tillbaka, har följt processen på nära håll och är mycket positiv till att reservatet snart är bildat och att Björn har förvärvats av Upplandsstiftelsen. Han säger att den uppfattningen delas av de flesta.
– Det här är det bästa som kunnat hända. Det är en liten skärgård som vi måste vara rädda om och värna. Samtidigt vill vi att friluftsmänniskor ska vara välkomna hit och uppleva naturen och det fantastiska fågellivet.
– Att åka ut med båten när solen går upp vid Björn är en höjdpunkt i livet, säger Kjell Holmkvist.
I butiken där Kjell och Lisbeth Holmkvist säljer rökt sik och abborrfiléer tar de också emot besökarna som ska till Björn. Många av dem vill ha båttransport ut till fyrplatsen. Det är inte helt lätt att navigera i den stenrika skärgården. Dessutom kan vädret slå om snabbt. Det fick några fågelskådare erfara härom veckan.
Av fyrvaktarbostadens gästbok framgår det att gruppen fick stanna en extra natt på grund av hård vind och höga vågor.
Upplandsstiftelsen har ett nära samarbete med Världsnaturfonden WWF som går in med 1,3 miljoner för att reservatet ska kunna förverkligas. Det var mot den bakgrunden som Världsnaturfonden, WWF:s förtroenderåd och dess ordförande kung Carl XVI Gustaf, besökte Fågelsundet i juni. För fyra år sedan, 2013, utsågs Björns skärgård till Svensk Pärla av WWF.
Det var för tio år sedan som Björn-Gunnar Lagström fick signaler om att Fortifikationsverket skulle sälja fastigheterna på Björn.
– Det fanns en stor oro bland de boende i Hållnäs att Björn skulle bli privatägd och inte längre tillgänglig för allmänheten.
Kontakterna mellan Upplandsstiftelsen, Fortifikationsverket, Tierps kommun och Naturvårdsverket lade grunden till arbetet med att bilda naturreservatet.
– Det har varit många men bra överläggningar med Fortifikationsverket. De ledde fram till att det i dag endast är fyrmästarbostaden som har en privat ägare. Resten av ön tillhör reservatet. Det var en viktig och stor seger som betyder att Björn även i fortsättningen är tillgänglig för allmänheten, säger han.
Hamnanläggningen och dess bryggor, som är i behov av renovering, ägs gemensamt av stiftelsen och fyrmästarbostadens ägare.
– Vår tanke är att hela fyrvaktarbostaden på sikt ska renoveras och kunna utnyttjas för övernattning, säger Martin Amcoff, förvaltare av Upplandsstiftelsens naturområden.
Om uthyrningen faller väl ut hoppas stiftelsen att någon från trakten kan ta över denna verksamhet.
Under sommaren har stiftelsens tillsyningsman Johan Eriksson från Försäter utanför Skärplinge renoverat östra våningens två rum och kök. Gamla plastmattor har rivits ut, trägolv har slipats och oljats. Här finns nu fem sovplatser och ett stort kök med matplats från vilken man blickar ut mot en obruten horisont.
– Standarden är enkel och det finns varken el, vatten eller möjlighet till uppvärmning, konstaterar Martin Amcoff.
Den gamla järnspisen kommer att kunna användas först när taket på fyrvaktarbostaden är bytt och rökgångarna åtgärdade.
En av fågelskådarna vi möter på Björn är Ulrik Lötberg, projektledare för Projekt Skräntärna som drivs av Sveriges ornitologiska förening. Han bor i Paris utanför Vänge och har sedan 1981 vistats på Björn tre-fyra veckor om året.
– Det har känts som ett otroligt slöseri att husen på Björn stått och förfallit.
Han menar att hela Hållnäsbygden kan få nytta av att Björns skärgård görs mer tillgänglig.
Själv ska han om någon vecka premiärbo lägenheten på Björn tillsammans med sin son.
– Jag har tillbringat många nätter på Björn men har då bott i tält eller någon av bodarna.
Ulrik Lötberg konstaterar att det skett en otrolig igenväxning på ön sedan 80-talet.
– Det är snart bara snår och albuskar över hela ön.
Han tycker att det skulle vara trevligt om djuren kom tillbaka till skärgården.
Martin Amcoff avslöjar att Upplandsstiftelsen undersöker möjligheterna att hitta en fårägare som vill ta ut sina djur till ön.
Inledningsvis har stiftelsen låtit märka upp en stig till västra delen av ön och under hösten påbörjas också röjning av sly och igenväxta strandängar.