Våtmarksarbetena har pågått under ett antal år och har, enligt Nic Kruys flera syften. Förutom att återställa markerna och skapa eko-system som kan komma till nytta på olika sätt så är även natur- och friluftsfrågan viktig.
– En viktig uppgift för Upplandsstiftelsen är tillgängliggöra olika miljöer för allmänheten ur ett natur- och friluftsperspektiv. Tar vi Fladen i Ledskär som exempel så innebär det arbete vi gjort där att möjligheten till naturupplevelse och fågelskådning ökar, säger Nic Kruys.
Den dag tidningen var på plats i Ledskär kunde vi se ett stort antal tranor, gäss samt två stycken havsörnar som rörde sig i området.
Upplandsstiftelsen finansierar sin verksamhet med hjälp av stöd från Region Uppsala. När det gäller arbetet med våtmarkerna så sker det till viss del även med ekonomiska medel från Världsnaturfonden samt särskilda statliga stöd.
Förutom arbetet i området Fladen så pågår planering för flera nya projekt, enligt Nic Kruys.
Under förra året och i början på detta år genomfördes ett projekt för att återställa den igenvuxna våtmarken Träsket på Östra Tvärnö i Östhammars kommun. I området låg tidigare sjön Lagnan.
I Ängskär återställdes för ett par år sedan ett våtmarksområde i Ängskär på Hållnäshalvön för gynna och locka tillbaka gölgrodan till området. Vid Kavarö och Lortfjärden utanför Öregrund finns två restaurerade våtmarker, där arbetet med Lortfjärden görs klart under 2020.